Connect with us

Srbija

VRATILE SE RODE: Četvrtu godinu zaredom Mija i Antonio svili gnezdo u Srbiji! (FOTO)

Published

on

Četvrtu godinu rode se vraćaju u brda Zapadne Srbije, pa je tako i ovog proleća kao najlepši njegov vesnik stigao par dugonogih ptica u selo Beljina pored Čačka. Mališani su im nadenuli ime Mija i Atonijo i nestrpljivo su ih očekivali da stignu. Zauzele su svoje mesto na banderi i napravile gnezdo, pa ih meštani već nazivaju domaćim beljinskim rodama.

“Deca su svakodnevno gledala u nebo i pitala se da li će stići, kad su ih ugledali njihovoj sreći nije bilo kraja. Svi u komšiluku ih volimo, čuvamo i pazimo. Položile su jaja u gnezdo i uvek je jedna ptica sa njima, dok druga traži hranu. Proleće ne bi bilo isto u našem kraju da njih nema. Drago nam je što su od svih sela birale baš naše, jer je njih retkost videti u Srbiji, a da nisu u Vojvodini”, kažu za RINU meštani Beljine.

U Srbiji je zabeleženo oko 1200 parova roda, ali 80 posto populacije gnezdi se severno od Save i Dunava. Poslednjih godina ove ptice postali su rado viđeni gosti i u kontinentalnom delu zemlje.

“Rode se ne plaše ljudi i nekako su se sprijateljile sa našim ljudima i krajem. Zbog toga se rado vraćaju, niko ne dira i oduševljeni su kada se nađu u nečijoj blizini . Ovde u Čačku mi imamo zabeležena tri para roda na celoj teritoriji”, rekao je Dragiša Petrović ljubitelj ptica.

Ali, nije samo selo Beljina pored Čačka lokacija na kojoj su se rode ovog proleća mogle ugledati. Ono što je iznenadilo stanovnike brdovitog Dragačeva jeste upravo roda na banderi u centru Lučana, što nikada do sada nije primećeno. Njihovo oduševljenje je sa razlogom jer se još od davnina veruje da ove ptice najavljuju lepe vesti.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

Advertisement