Connect with us

Srbija

VOLOVI, DIVLJINA I NADLJUDSKI TERET: Ovako izgleda život srpskih rabadžija na padinama Zlatibora (FOTO)

Published

on

U selima novovaroškog kraja neka prijateljstva su godinama neraskidiva. Volovi i ljudi u planinskim besputima zajedno žive i zavise jedni od drugih decenijama unazad. Porodica Matijević iz sela Vilovi kupila je traktore, ali ipak zna se ko je najspretniji i najrevnosniji kad je u pitanju posao u šumi.

„Volovi su jedini koji mogu prići na svaki teren i bez problema izvući građu. Mi od toga živimo i zato su nam oni kao članovi porodice. Teren je jako nezgodan, veliki nagibi, a po ovim vrletima traktor je potpuno nefunkcionalan. Ostali smo zato verni tradiciji, posao jeste zahtevan, ali kad volovi znaju komande protiče bez problema“, rekao je za RINU Radojko Matijević iz Vilovi.

SRPSKA SELA NISU KRAJ SVETA: Za meštane novovaroških sela dedovina nema cenu

Ovdašnji meštani od kad znaju za sebe znaju i za volove. Radni dan rabadzije počinje ranom zorom i traje dok ima sunca. Od svoje pete godine ove životinje spremne su za rad u šumi, a najvažnije jeste naučiti ih komande uz pomoću kojih se izvlače kubici šume sa planinskog područja.

„Iako zahteva fizički napor, kad sam sa volovima u šumi ja se psihički odmorim. Lakše se sa njima čovek dogovori, nego sa ljudima. Odmor je za dušu i prava releksacija. Nema tog novca za koji bih mir u selu i rabadzijski posao menjao za kancelariju i posao u gradu“, rekao je Radojko.

VOLOVI NAJBOLJI PRIJATELJI: Rabadžijski posao ipak ne bi menjali za gradski život

Koliko je ovaj zanat bio popularan u selima novovaroškog kraja, govori i podatak da je svaka kuća je imala po jedan par volova, čime je se merila imućnost domaćinstva, danas ima možda par kuća u selu koje čuvaju ovaj zanat od zaborava.

PROČITAJTE JOŠ:

NAŠE GORE LIST: Mlada Katarina među najboljim studentima na Oksfordu!

TUŽNA ŽIVOTNA PRIČA: Tuga za preminulim detetom nikada nije prestala ali borba za budućnost ostalih desetoro se nastavlja!

SPORTOM POBEDIO PARALIZU: Milenko je počeo sa trkama na 400 metara, a sada se priprema za Beogradski maraton!

Međutim, ako je suditi po nekoliko omladinaca koji se i danas rado prihvataju rada sa ovim krpunim životinjama, postoji nada da će rabadžiluk u Zlatiborskom okrugu živeti bar još neko vreme.

Izvor: Rina Foto: Rina

Advertisement