Chicago, IL
54°
Cloudy
7:06 am4:19 pm CST
Feels like: 48°F
Wind: 14mph S
Humidity: 84%
Pressure: 29.66"Hg
UV index: 0
2 am3 am4 am5 am6 am
52°F
52°F
52°F
54°F
54°F
SunMonTueWedThu
36°F / 25°F
39°F / 32°F
39°F / 27°F
39°F / 30°F
46°F / 36°F

Published 1 year ago

By admin

VOJSKA ZAUSTAVILA KOMUNALCE: U Kotoru sprečeno uklanjanje sramne ploče ‘žrtvama velikosrpske agresije’!

Pripadnici Vojske Crne Gore sprečili su u utorak kotorske komunalce da po nalogu Uprave za inspekcijske poslove uklone spomen ploču koju su delegacije Crme Gore i Hrvatske nedavno postavile u bivšoj kasarni JNA u Morinju, gde su, tokom opsade Dubrovnika od strane JNA 1991, bili “smešteni i zlostavljani hrvatski ratni zarobljenici”, saopštili su zvaničnici.

Službenici komunalne policije i inspekcijskog nadzora Opštine Kotor saopštili su da juče nisu mogli da izvrše rešenje Uprave za inspekcijske poslove, jer su ih u tome sprečili pripadnici Vojske koji su od njih tražili odobrenje Ministarstva odbrane.

U toj inspekciji navode da su “dolaskom na lice mesta zatekli zatvorenu kapiju i pripadnike Vojske Crne Gore, sa kojima su izvršili uvid u rešenje Uprave o uklanjanju ploče”.

“Naveli su da bez pisanog odobrenja Ministarstva odbrane ili neposerednog naređena njihovih rukovodilaca ne mogu omogućiti ulazak”, saopštio je načelnik komunalne policije Miro Anđelić, prenosi RTCG.

Iz Uprave za kulturna dobra rekli su da su zbog neuklanjanja ploče u Morinju prekršajno kaznili predsednika Opštine Kotor Vladimira Jokića, kao i da će u daljem postupku izvršiti kontrolni ispekcijski nadzor.

Ministartsvo odbrane saopštilo je, povodom medijskih navoda da su pripadnici Vojske Crne Gore sprečili Komunalnu policiju da, po nalogu Uprave za inspekcijske poslove ukloni spomen-ploču, da su pripadnici Vojske postupili u skladu sa zakonom i pravilima službe.

“Pripadnici Vojske Crne Gore dužni su da na osnovu Zakona o Vojsci Crne Gore i Pravilima službe VCG obezbjeđuju sve vojne objekte. Ulazak u vojne objekte predstavnicima pravnih lica, kao i fizičkim licima nije dozvoljen bez prethodne saglasnosti Ministarstva odbrane”, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Uprkos protestu meštana i blokadi puta, ministri u vladama Crne Gore i Hrvatske otkrile su, uz asistenciju Vojske, nedavno spomen ploču u Morinju. Na spomen ploči piše da je, “tokom velikosrpske agresije na Hrvatsku, tu bio logor zvani Centar Morinj, u kome su tokom opsade Dubrovnika zatvarani i zlostavljani hrvatski zarobljenici”.

“Sećamo se zločina počinjenih da bi se osramotili ime i duh Crne Gore. Izražavamo žaljenje za sve patnje koje su preživjeli zatočeni. Da se nikada ne ponovi!”, piše na spomen ploči u Morinju.

Uprava za inspekcijske poslove je, samo dva dana nakon toga obavila inspekcijski nadzor i propisala da se spomen ploča ukloni jer za njeno postavljanje ne postoji saglasnost Vlade i opštine Kotor, kao ni sva potrebna dokumentacija.

Pre devet godina, Viši sud u Podgorici osudio je četvoricu bivših rezervista JNA na ukupno dvanaest godina zatvora, zbog ratnog zločina protiv hrvatskih zarobljenika, koji su, kako je konstatovano u presudi, bili zlostavljani u kasarni u Morinju.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto: Vlada Crne Gore

YOU MAY LIKE