Chicago
64°
Partly Cloudy
5:18 am8:17 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 2mph N
Humidity: 59%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 1
WedThuFri
81/64°F
81/63°F
77/61°F

Published 4 weeks ago

By Antonije Kovačević

VODIČ ZA TRAŽENJE STANA U NEMAČKOJ: Cene rente rastu, a evo kako da uštedite pare i pronađete ono što Vam treba

Iznajmljivanje stana i cena kirije u Nemačkoj izazivaju glavobolju svima koji na taj način rešavaju svoje stambeno pitanje. Pred vama je mini vodič za traženje stana u Nemačkoj sa aktuelnim cenama i savetima iz prve ruke koji vam mogu biti od pomoći.

Prosečne cene stanova u najvećim gradovima Nemačke

Potražnja za stanovima u Nemačkoj ne jenjava a cene drastično variraju od grada do grada. U visini cena prednjače Berlin, Hamburg, Štutgart, Minhen i Diseldorf, koji pored Frankfurta i Kelna važe za najveće industrijske, poslovne i turističke centre.

U zavisnosti od opremljenosti, lokacije i starosti objekta, u ovim gradovima za rentiranje jednog stana od 30m2 u proseku je potrebno izdvojiti od 450€ do 700€. Cena rentiranja stanova veće kvadrature je neznatno niža, dok su troškovi komunalija viši. Na sajtovima poput Immonet.de, Immowelt.de i ImmoScout.de pretragu možete prilagoditi svojim potrebama i uporediti cene.

Duge redove zainteresovanih koji strpljivo čekaju kako bi posetili slobodan stan, nekada čini i do stotinu ljudi. Najsrećniji od njih će se useliti dok će ostali nastaviti potragu, često primorani da smanje kriterijume.

Cene stanova niže u manjim gradovima

Oni koji planiraju preseljenje u Nemačku a nisu vezani za određenu lokaciju, novac mogu uštedeti tražeći stan u nekom od manjih gradova kao što su Magdeburg, Šverin, Kil, Drezden, u manjim provincijama gde su i troškovi života niži.

Imajte u vidu da su u tom slučaju rashodi srazmerni prihodima, što na početku nije nužno loše. Imaćete dovoljno sredstava za život a po usavršavanju jezika i sticanju radnog iskustva možete konkurisati za bolje plaćeni posao u većem gradu.

BERLIN: U velikim gradovima veći su i troškovi, ali i tu može da se uštedi

Potrebna dokumentacija

Na razgovor sa stanodavcem ili agentom potrebno je poneti sve relevantne dokaze o tome da ste ozbiljna, pouzdana i samostalna osoba, sposobna da se samoizdržava. Obavezna dokumenta koja vam mogu obezbediti bolju prođu kod stanodavaca su:

  • vaša biografija
  • ugovor o stalnom zaposlenju
  • uverenje o nekažnjavanju
  • uverenje o visokom kreditnom bonitetu (nem. Schufa)
  • pozitivna izjava prethodnog stanodavca, ukoliko ste ga imali.

U slučaju da konkurišete za stan ali neispunjavate sve uslove „dobrog stanara“, obavezno je da priložite ugovor koji ste sklopili sa osobom koja jamči da će umesto vas, ukoliko ne budete u mogućnosti, izmiriti sve troškove.

Nažalost, pored sve potrebne dokumentacije, uvek postoji mogućnost da vas stanodavac odbije,  uglavnom bez objašnjenja. Sigurnost i bezbednost je za stanodavce u Nemačkoj imperativ i nema te dirljive priče koja će ih naterati da vam iznajme stan ukoliko i sami ne misle da to treba da učine.

Dodatni troškovi

U Nemačkoj čak 54% stanovništva živi u iznajmljenim stanovima – najviše u čitavoj Evropi. Do stana se dolazi teško i ukoliko ne poznajete nekoga ko izlazi iz svog stana i ima želju da vas predstavi stanodavcu, bićete prinuđeni da potražite pomoć agenata koji naplaćuju svoje usluge.

Pored troškova agencije, pri iznajmljivanju stana očekuju vas i kaucija koja se kreće u iznosu od tri mesečne stanarine. To bi značilo da u prvom mesecu plaćate i stanarinu i kauciju. U retkim slučajevima postoji mogućnost da iznos kaucije platite i na rate. Da ovaj izuzetak nije pravilo potvrđuje i činjenica da u bankama možete podići kredit specijalno za tu namenu.

Ukoliko u opisu pored cene vidite reč „Kaltmiete“, to znači da u cenu stanarine nisu uračunati troškovi grejanja, vode i električne energije. Ukoliko jesu, pored cene videćete reč „Warmmiete“ ali to i dalje ne znači da ste završili sa svim izdacima.

KAKO UŠTEDETI NA TROŠKOVIMA: Obratite pažnju na starost zgrade, tip grejanja i kvalitet izolacije

Troškovi grejanja, vode i električne energije se kada nisu uračunati u cenu stanarine plaćaju paušalno, na mesečnom nivou. Zavisno od potrošnje, početkom naredne godine možete očekivati povraćaj novca ili pak obaveštenje o obavezi da nadoknadite razliku. Po ulasku u stan potrebno je kontaktirati odabranog snabdevača električnom energijom, koji na osnovu podataka koje mu prosledite (adresa, kvadratura stana, broj članova domaćinstva…) za vas pravi ponudu.

Kako biste smanjili ili izbegli visoke troškove grejanja i električne energije, pri odabiru stana obratite pažnju na starost zgrade, način grejanja i kvalitet izolacije. Te informacije su dostupne na dnu gotovo svakog oglasa.

Ako već nemate ugovor za internet, kablovsku i fiksi telefon sa nekim od provajdera, ugovor  sklapate po useljenju u novi stan. Svako domaćinstvo koje poseduje televizor obavezno je da plaća i TV pretplatu.

U Nemačkoj nije retkost da stanodavci izdaju sasvim prazan stan, bez nameštaja, kuhinje, opreme za kupatilo, što buduće stanare može da košta nekoliko hiljada eura više. Za to takođe postoji rešenje: mogućnost kupovine na rate bez kamate, u većini centara za opremanje enterijera.

Bitnu stavku za vozače kada su troškovi u pitanju predstavlja i parking. Uz pojedine stanove moguće je iznajmiti i parking mesto uz doplatu, što možete učiniti i u svojoj režiji u nekoj od obližnjih zgrada i garaža.

Socijalni stanovi uz potvrdu o pravu na stanovanje – „§ 5“

Da je Nemačka još uvek zemlja koja ima razvijen socijalni program videćemo i na sledećem primeru. Nemačka investira novac u izgradnju stanova te u gotovo svakom stambenom objektu koji gradi privatna firma, država ima svoj udeo. Ti stanovi se nazivaju „socijalni stanovi“ i tu su da za manje novca zadovolje potrebe onih koji, na osnovu nižih primanja, na njih imaju pravo.

Kako se na Balkanu i u Nemačkoj pojam „socijalni“ dosta razlikuje, ovi stanovi liče na sve sem na neuslovne, memljive budžake. Naprotiv. U poslednjih nekoliko godina, osim onih koji su kupili stan u novogradnji, u novim, moderno uređenim stanovima imaju priliku da žive mahom oni koji zbog malih primanja redovnim putem ne mogu da dođu do krova nad glavom.

Da bi došli do jednog takvog stana, potrebno je da u opštini u kojoj ste prijavljeni izvadite potvrdu o ukupnim bruto primanjima svih članova domaćinstva na godišnjem nivou (u primanja se ne računaju neoporezive stavke kao što je na primer dečiji dodatak). Ukoliko nakon odbijanja svih rashoda ne prelazite zakonske granice prihoda, dobijate potvrdu uz koju ćete mnogo brže i lakše doći do stana.

Na isti način, nakon višemesečne potrage, do stana je došao i Dragan R. iz Paraćina, sa prebivalištem u Frankfurtu na Majni:

-Ja sam došao u Nemačku prvi sa ciljem da nađem posao, sredim papire i nađem stan za porodicu kako bi i oni došli. Sve sam uspeo ali stan je bio mali i tu smo se stiskali, dok mi jedan kolega, Nemac, nije rekao da idem u opštinu i tražim potvrdu o hitnosti. To se još zove i pravo na stanovanje. Mi imamo dvoje dece, žena još nema posao i dali su mi to. Onda sam sa tim papirom otišao u agenciju i nije prošlo ni dve nedelje, našli su mi stan. Eto, ko zna kad bih stigao na red da nisam čuo za taj papir, kaže Dragan.

Uz malo muke i sreće, uspećete da pronađete svoj krov nad glavom. Ako ste sami a pronalaženje stana vam ne polazi za rukom, uvek postoji mogućnost da nađete cimera. Podela troškova sa potpunim strancem nekada uopšte nije loša ideja. Za početak, po dolasku ovde bar ćete imati sa kim da popijete kafu.

Piše: Milica Andrić Foto: Stefan Widua, Maheshkumar Painam (Unsplash)

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
NEPONOVLJIVI VLADIKA NIKOLAJ: Svetac koji je zadivio Evropu i izazvao duhovno buđenje Srba!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
BOŽIJE ČUDO U MISURIJU: Otkopali grob časne sestre i ugledali neverovatan prizor! (VIDEO)
"IZGUBLJENA ZEMLJA" POKORILA KAN: Srpski film sniman u Ribnikaru nagrađen ovacijama i aplauzom publike! (VIDEO)
PRIJATELJI PORODICE UBIJENE DEVOJČICE IZ FRANCUSKE: "Hteli su da im deca odrastaju u sigurnoj okolini.."