Connect with us

Biznis

VLASNIK SRPSKE FIRME IZ ČIKAGA OTKRIVA: Moja 4 saveta kako da prebrodite krizu u biznisu i postanete uspešni (FOTO)

Published

on

Usponi i padovi su slika i prilika transportnog biznisa u Americi. Kada radite sa kamionima i teretima, morate biti spremni i za povremene krize na tržištu. U takvim situacijama, najvažnije je obezbediti sigurno poslovanje dok problemi ne prođu i sunce se ponovo pojavi na horizontu.

Srpska kompanija GSB Logistics iz čikaškog predgrađa Palos Hils počela je sa radom u vreme najveće krize u transportnom biznisu. Opstala je, porasla i postala uspešna, kako njen vlasnik Gvozden Resimić kaže, tako što se trudila da uvek obezbedi sigurnu i pouzdanu uslugu, ne prihvatajući poslove u kojima nije mogla da garantuje prvoklasno obavljen posao.

-Ponekad je bolje odbiti turu nego srljati i dovesti u tešku situaciju i sebe i klijenta. Takvim iskrenim odnosom smo izgradili poverenje kod klijenata, i to onih najvećih, poput Apple i Toyote, tako da sada naši kamioni prevoze uglavnom stalne ture (steady rides), što znači da naši vozači mogu da planiraju vreme kada će raditi a kada biti kući, sa svojim porodicama. Za one koji vole da voze duže i zarade više, tu su ture naših partnera iz kompanije SIVA, na kojima nema gubljenja vremena, jer vozači samo otkače prikolice, zakače druge, i idu dalje.

Investicije u tehnologiju se uvek isplate… Svojevremeno smo bili u dilemi da li da za našu flatbed diviziju kupimo obične ili skuplje “conestoga” prikolice sa pokretnom ciradom tj. krovom. Prelomili smo i kupili ove druge što se pokazalo kao pun pogodak, naročito u zimskim uslovima, jer značajno olakšavaju i ubrzavaju posao vozačima kod utovara i istovara.

Kao drugu važnu stvar kada je u pitanju transportni biznis Resimić ističe ulaganje u nove tehnologije, kamione, softvere i opremu.

-Investicije u tehnologiju se uvek isplate. Time se obezbeđuje vrhunska usluga, a vozačima i owner operatorima bezbedan posao i sigurna zarada. Sa najnovijim modelima Freightliner i Peter built kamiona koje naši vozači voze, a klijenti mogu da iznajme (750$ nedeljno + 10centi/milji) ili kupe (0$ down payment) mi smo sigurni da ćemo svaki posao završiti na vreme.

Svojevremeno smo bili u dilemi da li da za našu flatbed diviziju kupimo obične ili skuplje “conestoga” prikolice sa pokretnom ciradom tj. krovom. Prelomili smo i kupili ove druge što se pokazalo kao pun pogodak, naročito u ovim zimskim uslovima, jer značajno olakšavaju i ubrzavaju posao vozačima kod utovara i istovara. Na kraju smo i za našu Dry van diviziju nabavili potpuno nove trejlere, koji koristimo, rentamo (350$, sa svom opremom) i prodajemo (0$ down payment), tako da je prosečna starost naše flote danas 9 meseci. kaže Resimić, koji dodaje da su, u istom duhu, kancelarije opremili novim softverima za praćenje tržišta i vozača na terenu.

ULAGANJE SE ISPLATILO: Kupovina “canestoga” trejlera unapredila poslovanje GSB Logistics

Vozio sam kamion i znam kako izgleda biti zatvoren u toj metalnoj kutiji satima, po suncu i snegu, pa mojim vozačima pokušavam da obezbedim ono što je meni nedostajalo kada sam bio vozač

-Bilo je onih koji su nas savetovali da ne “bacamo pare”, da može da se radi i sa starijom opremom, ali mi smo se odlučili za drugu opciju. I nismo se porevarili. O tome svedoči i činjenica da konstantno povećavamo flotu kamiona i možemo da ponudimo dobar i profitabilan posao onima koji žele da rade.

Vlasnik kompanije GSB Logistics ipak podvlači da tehnologija, koliko god bila važna, ništa ne znači bez ljudi.

-Ovo je porodična firma, pa se trudimo da takva bude i atmosfera. Mnogo polažemo na timski duh i ulažemo u naše zaposlene, finansirajući njihovu obuku, a sve u cilju bolje i kvalitetnije usluge. Naši dispečeri, koji pokrivaju biznis 24/7, komuniciraju na tri svetska jezika, a o bezbednosti vode računa iskusni i provereni safety menadžeri. Kao porodica, mi cenimo porodične ljude, tako da smo uveli “Husband and Wife” program, za one parove koji žele da krenu na put zajedno. Dozvoljavamo i držanje kućnih ljubimaca jer smatramo da naši vozači, pogotovo u ovim teškim uslovima pandemije korone, moraju da se osećaju prijatno, kao kod kuće. Vozio sam kamion i znam kako izgleda biti zatvoren u toj metalnoj kutiji satima, po suncu i snegu, pa mojim vozačima pokušavam da obezbedim ono što je meni nedostajalo kada sam bio vozač.

Neke kompanije zakidaju vozače i owner operatore, odbijaju im od plate za razne namete i dažbine. Ponekad se radi o malim sumama, kao kada im naplaćuju fee za novčane transfere, a to po mom mišljenju vređa karakter i inteligenciju tih ljudi

Motivacija zaposlenih je jedan od veoma važnih momenata u svakom biznisu. U tom cilju GSB Logistics je promovisao velike bonuse za najbolje i vozače koji ne prave saobraćajne prekršaje.

-Neke kompanije zakidaju vozače i owner operatore, odbijaju im od plate za razne namete i dažbine. Ponekad se radi o malim sumama, kao kada im naplaćuju fee za novčane transfere, a to po mom mišljenju vređa karakter i inteligenciju tih ljudi. Kod nas su sve transakcije besplatne, plate su redovne, nedeljne, a isplaćujemo ih unapred kada “gori” našim vozačima i ownerima. Lepo je raditi kada imate odnos međusobnog poverenja i uvažavanja. Ima i onih koji to zloupotrebe, ali to samo znači da im nije ni bilo mesto u našoj firmi, zaključuje Resimić.

Resimić poziva sve vozače i owner operatore zainteresovane za saradnju da mu se jave na telefon (708) 787-0909 ili na mejl safety@gsblogistics.net

Kompanija je od skora bogatija i za veliku asfaltiranu jardu na autoputu 57(80 North Street, Park Forest, IL 60466), dvadesetak milja od državne granice Ilinoisa i Indijane. Stotinjak parking mesta je dostupno za iznajmljivanje (150$ mesečno), a jarda je ograđena i pokrivena bezbedonosnim kamerama. Uskoro će na njoj nići i mehaničarska radionica gde će vozači i owner operatori GSB Logisticsa imati prioritet kod popravki i tehničkih pregleda.

SPREMNI ZA “POLETANJE”: Novi kamioni čekaju vozače i owner operatore

Resimić poziva sve vozače i owner operatore zainteresovane za saradnju da mu se jave na telefon (708) 787-0909 ili na mejl safety@gsblogistics.net, Vaše aplikacije možete popuniti na ovom LINKU, a više informacija o kompaniji GSB Logistics možete naći na njihovom sajtu OVDE.

Piše: A.K. Foto: Privatna arhiva

Advertisement