Chicago
64°
Cloudy
6:43 am6:39 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 10mph ESE
Humidity: 90%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 2
ThuFriSat
68/61°F
70/61°F
77/63°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

VLADIKA GRIGORIJE SE OGLASIO POVODOM UBISTVA U GRADAČCU: “Ko nemo posmatra, saučesnik je u nasilju” (FOTO)

Vladika Grigorije oglasio se nakon trostrukog ubistva u Gradačcu koje je počinio pomahnitali bodibilder Nermin Sulejmanović.

Episkop dizeldorfski i cele Nemačke navodi da bi pre svega trebalo da priznamo da živimo u društvu koje jeste dominantno muško i da su žene svakodnevno meta nasilnika.

-U kontekstu još jednog ubistva žene, koje se dogodilo u petak, trebalo bi, pre bilo čega drugog, da priznamo da mi živimo u društvu koje jeste dominantno muško, ne u smislu brojnosti ili stvarne superiornosti muškog pola, već u smislu njegovog nastojanja da upravlja i “ravna” sve prema sebi pa između ostalog i ženski pol. Nije mi jednostavno ovo da priznam, ali su godine, životno iskustvo i profesija koju obavljam (naročito kroz ispovijesti svoje pastve) učinili da stvari počinjem sagledavati realnije. U takvom okruženju ženama je vrlo teško da postoje, a da pritom u nekom segmentu svog života ne iskuse mušku agresiju, psihičku ili fizičku, a to ne mora nužno da bude u okrilju porodice – navodi vladika Grigorije.

Vladika je imao poruku za nasilnike koji se smatraju vernicima.

-Za početak priznajmo očiglednu činjenicu čije negiranje i predstavlja korijen problema. Žene jesu svakodnevno žrtve nasilja. Naročito ovu činjenicu treba da osvijeste muškarci jer bez njihove (naše jer i sam sam muškarac) podrške nasilje neće nikada prestati. Među nasilnicima ima i onih koji sebe nazivaju hrišćanima i smatraju se pobožnima i vjernicima. Njima bih imao da poručim sljedeće: ako je neko rođen kao muškarac, time ne ostvaruje nekakav ekskluzivitet u ovom svijetu, jer su pred Bogom svi ravnopravni, bez obzira na pol. Ugledajte se na Hrista i na njegov odnos prema ženama koji vrlo lako možemo iščitati iz jevanđelja. I ono najvažnije, ne zaboravite da je i Njega, Hrista, voljom Božijom, na ovaj svijet donijela upravo žena – napisao je vladika Grigorije na svom profilu na Instagramu.

Nermin Sulejmanović, koji je prijavljivan policiji za nasilje u porodici, podsetimo, ubio je u petak nevenčanu suprugu Nizamu Hećimović ispred vikendice u mestu Sibovac, nedaleko od Gradačca, dok je njihova ćerka ležala u lokvi krvi i plakala.

Na uznemirujućem snimku, koji je sada obrisan, pitao je nesrećnu ženu zašto ga je prijavila policiji, a Nezima je odgovorila da se bojala za sebe i dete.

Nermin je nakon ubistva supruge ubio oca i sina, turske državljane Ondera i Denisa Džengiza, a supruga i majka supruga ubijenih je ranjena i nalazi se u životnoj opasnosti na Klinici za anesteziologiju i reanimatologiju u Tuzli.

VLADIKA GRIGORIJE REŠIO VEČITU DILEMU: Da li se radi na crveno slovo ili ne?

ISPOVEST, VLADIKA GRIGORIJE: Kako sam posle pogibije kuma i ranjavanja brata završio u manastiru (VIDEO)

VLADIKA GRIGORIJE: Niko nas ne može spasiti ako se ne pokrenemo i ne preuzmemo odgovornost!

Izvor: Kurir
Foto: Instagram @vladika.grigorije

YOU MAY LIKE