Connect with us

aktuelno

VLADIKA GRIGORIJE: Nije pucanje srpski običaj kao što vas uče budale! (VIDEO)

Published

on

U poslednje vreme proslave novogodišnjih, ali i Božićnih praznika prate salve eksplozija pirotehničkih sredstava, petardi i vatrometa svih veličina, ali i pucnji iz ručnog naoružanja.

Pošto se po medijima i među našim zemljacima stalno provlači priča kako je taj način proslave zapravo neka vrsta vekovne tradicije u našem narodu, podsećamo na jednu besedu vladike diseldorfskog i cele Nemačke Grigorija, koji je pre nekoliko godina, na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, skrenuo pažnju roditeljima da paze šta im deca rade i u kakve ljude izrastaju kad su ih naučili da pucaju, skrenuvši im pažnju da pucanje nikako nije srpski običaj kao što to generacije uče.

“Dakle roditelji, umesto da pričamo o Svetom Vasiliju ja moram da smirujem vašu decu koju ste naučili da pucaju a niste ih naučili ništa drugo… Nije pucanje srpski običaj ko što vas uče budale. Zna se kad se mora pucati. Tako smo naučili kao: “Mi smo Srbi zato što pucamo”. Srbi smo, braćo i sestre, onda kad živimo dostojno, kad se Bogu molimo, kad imamo srce koje oseća drugoga. Kad imamo sposobnost da ćutimo kad treba da ćutimo.

Kad znamo da govorimo kad treba da govorimo. Da imamo osećanje i saosećanje za drugoga – to smo izgubili a to naši sveti preci nikad nisu bili. Još ima starih ljudi i starih majki kod nas od kojih možemo da se naučimo pažnji, vaspitanju i obrazovanju. Neće nas škola naučiti ovakva kakva je ništa, ako ne budemo se setili Boga i svojih greha. Da budemo ljudi, to znači da budemo ozbilji i odgovorni ljudi. A ne da ide kako mu milo i drago. I da može svakako. Jer kad može svakako – onda neće nikako!

A naš običaj, naše predanje sveto je da pomogneš drugome jer kad drugome pomažeš sebi pomažeš! Kad drugoga voliš sebi dobro činiš! Kad na drugog paziš na sebe paziš brate, sestro! To je život hrišćanski, ništa drugo i ništa više od toga! Da se bojiš Boga, da voliš Boga i da voliš bližnjeg svoga – to nas je učio Sveti Vasilije! A nije nas učio da pijemo, da psujemo, da lažemo, da krademo, da otimamo, da ne znamo ništa pod milim Bogom od onoga što su nam ostavili Sveti preci naši”.

Tekst: Serbian Times Foto: Youtube

Advertisement