Chicago
Clear
7:04 am5:02 pm CST
Feels like: -6°F
Wind: 8mph WNW
Humidity: 56%
Pressure: 30.51"Hg
UV index: 0
TueWedThu
12/5°F
27/19°F
30/5°F

Published 1 month ago

By Antonije Kovačević

VLADA MOLDAVIJE UKINULA 6 PRORUSKIH TV KANALA: Optuženi za širenje dezinformacija o ratu u Ukrajini!

Dozvole za emitovanje šest televizijskih kanala u Moldaviji suspendovane su zbog optužbi za dezinformacije, netačno izveštavanje o ratu Rusije u Ukrajini i “pokušaje manipulisanja javnim mnjenjem”, saopštile su vlasti.

Moldavska komisija za vandredne situacije, osnovana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, je kasno sinoć saopštila da oduzime dozvole kanalima First in Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 i Orhei TV.

U sapštenju se navodi da su suspenzije donete nakon što je revizija Moldavskog audiovizuelnog saveta otkrila “nedostatak tačnih informacija u izveštavanju o nacionalnim dogadjajima, ali i o ratu u Ukrajini”.

Komisija dodaje da suspenzije imaju za cilj “sprečavanje rizika od dezinformacija ili pokušaja manipulacije javnim mnjenjem”.

Četiri od šest suspendovanih kanala, First in Moldova, RTR Moldova, NTV Moldova i TV6, redovno reemituju programe ruskih TV kanala koje je juče zabranio Evropski savet novim paketom sankcija Rusiji.

Zabranjeni ruski emiteri, saopštio je Savet EU, su pod “direktnom ili indirektnom kontrolom rukovodstva Rusije i korišćeni su od strane Rusije za svoje kontinuirane i uskladjene dezinformacije i akcije ratne propagande”.

Kanal TV6 je suspenziju nazvao “potpuno neosnovanom” i “napadom na slobodu izražavanja, uredjivačku slobodu i slobodu novinara” kao i ; da je argument komisije “potpuno neosnovan i potpuno lažan”.

Neki od suspendovanih kanala su u vlasništvu ljudi bliskih moldavskom oligarhu Ilanu Šoru koji vodi stranku Šor naklonjenu Rusiji. ; Predsednica Moldavije Maia Sandu pozdravila je odluke suspenzije, rekavši da su one “važan korak za sprečavanje pokušaja destabilizacije” države.

Izvor: Beta Foto:

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
PREOKRET U AUSTRALIJSKIM MEDIJIMA: Histerija oko Srđana Đokovića dobila novu dimenziju!