Chicago, IL
73°
Sunny
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 73°F
Wind: 11mph WNW
Humidity: 40%
Pressure: 29.71"Hg
UV index: 5
1 pm2 pm3 pm4 pm5 pm
75°F
73°F
68°F
64°F
63°F
MonTueWedThuFri
63°F / 50°F
66°F / 59°F
68°F / 50°F
57°F / 46°F
55°F / 43°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

VLADA JE OSTVARIO SAN: Do juče je mešao malter u svom selu, a sada je zaposlen u bolnici!

San Vlade Stojilkovića (25) iz sela Zlokućane kod Leskovca bio je da najpre upiše Medicinsku školu u gradu na Veternici gde se školuju skoro sve odlikaši. Uspeo je i završio je srednju školu kao od šale pa upisao i Višu strukovnu školu u Nišu. Ali, tad nastaju problemi za ovog momka.

Novca kod kuće nije bilo dovoljno, pa je pravio prekide i odlazio s ocem u Beograd da po ceo dan nadniči na građevinama. Ipak je diplomirao, ali posla nije bilo u struci. Pisao je molbe, konkurisao, no sve su ostale bez odgovora.

Za to vreme sam pomagao roditeljima na poljoprivredi, a sa ocem nadničio na građevini. Nije mi bilo teško, svaki posao ima neku svoju draž, sa svakim poslom obogaćuješ sebe. Prosto, nisam hteo da mračim, da kukam – priča ovaj mladić.

Prijavljivao se on i na konkurse Ministarstva zdravlja, ali nije “prolazio”.

Jedan dan mi javlja devojka moga brata da me je prijavila na konkurs. Primio sam k znanju i nastavio da mešam malter – kaže on i priseća se da je to bila 2019. godine.

PROČITAJTE VIŠE:

Jedan telefonski poziv iz ministarstva mi je nešto kasnije iz korena promenio život. “Primljeni ste”, čuo sam glas preko mobilnog telefona. “Sutra dođite da potpišete ugovor”. Kao da me je grom pogodio. Mislim da sam tog momenta jedva disao. Nešto kasnije, kada su se i roditelji izradovali, počeo sam da sumnjam da se neko, možda, nije našalio sa mnom. Međutim, do večeri sam sa istog broja dobio još dva poziva. Sutradan sam sa velikim brojem mladih potpisao ugovor – priča on za Jugmedia.

Sve proša bez “veze”
Sada radi u Opštoj bolnici Leskovac na Odeljenju neonatologije kao viši strukovni tehničar, a jesenas je, opet sam sebe finansirajući, upisao Specijalističke strukovne studije na Medicinskom fakultetu u Nišu.

Od 9 ispita sam položio 8 u januarskom roku, a na deveti nisam mogao zbog poklapanja termina. Ipak, vredelo je zato što sam taj ispit položio kasnije desetkom, a reč je o predmetu – infektivne bolesti sa negom – objašnjava.

Posao koji radi voli i posvećen mu je, tvrdi, jer je to “najlepši posao na svetu”, a njegovim vršnjacima poručuje da se nikada ne predaju.

Moji roditelji su poljoprivrednici i nigde nisu imali bilo kakvu vezu. Sam sam se trudio, ali imao sam ogromnu veru jer je život čudo. Nekada se u momentu sve preokrene. Meni je bilo na dobro.

“Ja ne mogu da živim van Srbije”
Na pitanje da li je zadovoljan platom odgovara potvrdno, na konstaciju da je većina iz njegove generacije u Nemačkoj, kaže da im želi sreću, ali…

Više njih iz moje familije radi u Nemačkoj i kada sam bio na ivici zbog besparice nuduli su mi da odem, ali sam odbijao. Ja ne mogu da živim van Srbije, želim da putujem, da vidim svet, ali da se posle toga vratim u moje selo i na moje radno mesto. Svestan sam da me je na kraju poslužila sreća, a ko zna, možda ni nije baš sve sreća jer sam imao solidan uspeh u školi – zaključuje Vlada Stojilković iz Zlokućana kod Leskovca.

POVEZANE TEME:

PREDSEDNIK UPRAVE RTS OTKRIVA: Voditeljka državne TV zaradi 15.900 evra za 10 dana!

OTAC TOMAS BILS BIO JE SVEŠTENIK I STRADAO JE NA TITANIKU: Dok je brod tonuo on je putnicima čitao molitve i ispovedao!

SLOBODAN IZ UŽICA IMA NEOBIČAN HOBI: Za sklapanje makete jedne fiće potrebno mu je 1.000 evra i 700 dana! (FOTO)

Izvor: Blic.rs
Foto: Blic.rs/Jugomedia

YOU MAY LIKE