Chicago
64°
Mostly Cloudy
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 1mph ESE
Humidity: 84%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
SatSunMon
77/61°F
77/63°F
79/63°F

Published 2 years ago

By admin

VISOKI DEČANI POMERENI NA GUGLU: Umesto do svetinje, mapa vodi posetioce na kružni tok!

Ukoliko ste planirali da po prvi put posetite manastir Visoki Dečani uz pomoć aplikacije Google maps – nećete stići na pravo mesto, jer je oznaka za lokaciju manastira još jednom pomerena, javlja portal KoSSev.

Zbog toga će vas aplikacija odvesti do kružnog toka u Dečanu, nekoliko kilometara niže od prave lokacije, piše KoSSev.

„Najnoviji primer brisanja imena srpskog pravoslavnog manastira Visoki Dečani iz 14. veka, koji je na listi svetske kulturne baštine UNESKO je otvorena provokacija koja se ponavlja već treći put poslednjih godina i za koju su odgovorni regionalni administratori gugl mapsa za ovaj deo Balkana i oni koji im serviraju lažne informacije“, saopšteno je iz manastira Visoki Dečani.

Kako se navodi u saopštenju, ovim ne samo da se otežava pristup manastiru, već se pokazuje da se jedan manastir može preko noći izbrisati sa mape i to samo zato što je srpski pravoslavni i što nekome smeta.

Dodaje se da je prethodnih godina manastir “izmeštan” kod Leskovca, drugi put su umesto manastira stavili naziv kosovsko-albanskog hotela koji je četiri kilometra dalje, a “sada su jednostavno izbrisali ime manastira na njegovoj lokaciji i stavili ga u centar grada Dečani”.

“Svakom poznavaocu funkcionisanja IT tehnologija jasno je da se radi ne o slučajnoj greški, već o otvorenoj provokaciji, posebno imajući prethodne primere. A nije teško pogoditi ko iza toga i stoji i koji su razlozi”, dodaje se u saopštenju.

Posetioci manastira inače teško nalaze put do ovog značajnog srednjovekovnog spomenika zato što i lokalne kosovske albanske vlasti uporno odbijaju da postave adekvatne znake. Posetioci neretko zalutaju u sporedne ulice i jedini pravi znak stoji neposredno blizu manastira, na mestu gde ga čuvaju same snage KFOR-a, a to sve govori o odnosu lokalnih vlasti prema manastiru, stoji u saopštenju.

KoSSev piše da je lokacija ovog manastira koji se nalazi na UNESCO listi kulturne baštine na Google mapi u prošlosti je pomerana više puta, usled čega mnogi posetioci, kojima je prva referenca manastira upravo ova aplikacija, nisu mogli da pronađu tačnu lokaciju.

Umesto manastira, jula 2016. se na Google mapi pojavila privremeno oznaka hotela „Kalaja e Decanit“.

Zajedno sa oznakom za manastir privremeno su nestale i brojne fotografije koje su bile vezane za ovu lokaciju, pa su naknadno vraćene.

Tada je ujedno manastir Visoki Dečani skinut sa Google mapa i prebačen na nepostojeću lokaciju u okolini Leskovca, tj. 200 km istočno od Dečana.

Kako je za KoSSev potvrdio IT tim zadužen za Google nalog manastira Visoki Dečani, pretpostavlja se da je do ovakvih situacija u prošlosti dolazilo usled toga što je sa velikog broja naloga stigla prijava da je manastir na pogrešnoj lokaciji.

Nakon intervencije manastira, međutim, Google im je poslao verifikaciju na kućnu adresu, te je nakon potvrde lokacije, popravio oznaku na mapi uz izvinjenje i uveravanje da su ubačeni dodatni zaštitni algoritmi kako se slični problemi ne bi dešavali i ubuduće.

Međutim, ipak je došlo do novih problema.

Ukoliko sada pokušate da pronađete manastir Visoki Dečani na Google mapi, videćete da je lokacija pomerena do kružnog toka u Dečanu i da na njoj stoji upitnik.

„Razlog je to što usled toga što je lokacija prošla verifikaciju, pin ne može mnogo da se pomeri, tj. pomeren je za maksimalno rastojanje za koje sistem to prihvata“, naveli su za KoSSev iz IT tima.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1
Foto: Wikipedia Creative Commons

YOU MAY LIKE