Chicago
82°
Sunny
6:47 am6:32 pm CDT
Feels like: 84°F
Wind: 5mph SE
Humidity: 50%
Pressure: 30.25"Hg
UV index: 5
MonTueWed
81/63°F
82/68°F
81/64°F

Published 1 year ago

By admin

VISOKE CENE U SAD UZIMAJU DANAK: Amerikanci grcaju u dugovima kao nikada do sad!

Novi izveštaj Federalnih rezervi pokazuje da su Amerikanci sada više zaduženi nego u bilo kom drugom trenutku, pošto troškovi osnovnih dobara i usluga nastavljaju da rastu pod rekordnom inflacijom.

Prošlog petka, Federalne rezerve objavile su da su u junu mesecu Amerikanci nagomilali 40 milijardi dolara duga, što je skoro duplo više od iznosa prethodnog meseca. Ukupno, dug američkih domaćinstava, po prvi put ikada, premašio je 16 biliona dolara.

To je više od BDP-a svake zemlje u Evropskoj uniji zajedno.

Prošlog meseca je došlo do povećanja od 16%, nakon povećanja od 7% prethodnog meseca. Ukupno, Amerikanci sada imaju oko 890 milijardi dolara duga po kreditnim karticama – više duga nego u bilo kom trenutku tokom finansijske krize 2008.

Jedan od razloga zašto je to tako jeste inflacija, posebno u pogledu duga po kreditnim karticama. Stambeno tržište tokom proleća i leta igralo je ulogu u ukupnom dugu, jer su rekordne cene nekretnina dovele do povećanja hipotekarnog duga, ali nije slučajno da postoji rekordna inflacija i rekordan dug u isto vreme. Prema njujorškim federalnim rezervama, „Amerikanci se više zadužuju, ali se veliki deo povećanog zaduživanja može pripisati višim cenama“.

Ove godine su ljudi počeli da se zadužuju da bi platili osnovne stvari poput namirnica i gasa. Ukupno, dug koji nije vezan za stambena pitanja porastao je za 103 milijarde dolara u poslednjem kvartalu, što je najveći kvartalni rast od 2016.

Rekordan broj Amerikanaca otvara nove kreditne linije kako bi pokušali da prebrode ovu situaciju Između aprila i juna, Amerikanci su otvorili 233 miliona novih računa kreditnih kartica, najviše za bilo koji tromesečni period od 2008.

Da podsetimi, uskoro ističe niz moratorijuma iz ere COVID-a koji su sprečili oduzimanje imovine tokom pandemije, što bi moglo da izazove lančanu reakciju kod ljudi.

Izvor: Morning Wire Foto: Pexels

YOU MAY LIKE