Chicago
61°
Partly Cloudy
5:15 am8:22 pm CDT
Feels like: 59°F
Wind: 11mph N
Humidity: 68%
Pressure: 29.9"Hg
UV index: 0
WedThuFri
70/57°F
70/55°F
75/59°F

Published 4 weeks ago

By Serbian Times

VIŠE OD 100 BOMBI: Evo koliko je naoružanja predato prvog dana policijske akcije!

Počela predaja neregistrovanog oružja. Narednih mesec dana građani mogu predati nelegalno oružje i municiju bez dokazivanja njegovog porekla, bez krivične odgovornosti, sankcija i bilo kakvih posledica. MUP je posle podne saopštio da je predato 1.500 komada oružja, 50.000 metaka, više od 100 bombi, zolja i drugog oružja.

Već u prvim jutarnjim satima u PU u Novom Sadu nekoliko desetina predatog neregistrovanog oružja i hiljade komada municije.

“To nam samo ukazuje da je svest građana na visokom nivou i da će ova akcija sigurno postići svoje ciljeve i doprineti da bezbednost svih građana bude na višem nivou”, kaže Nikola Petrović, načelnik odeljenja policije u Novom Sadu.

“Ja bih ovom prilikom apelovao na građane da slobodno donesu u policijske stanice svaku vrstu oružja koja se nalazi u njihovom posedu, da ih ne odbacuju, da ne ostavljaju na javnom prostoru, jer tako podižu nivo društvene opasnosti, jer ono opet može doći u posed neovlašćenih lica i što je najopasnije, može da dođe u posed dece”, kaže Željko Brkić, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

MUP je posle podne saopštio da je predato 1.500 komada oružja, 50.000 metaka, više od 100 bombi, zolja i drugog oružja.

Oružje u nelegalnom posedu građani do 8. juna bez ikakvih posledica, mogu predati svakog dana u svim policijskim stanicama od 7 do 19 časova. Prilikom predaje nisu u obavezi da se legitimišu, a više informacija mogu dobiti pozivom na broj 192.

“Apelujem na građane da prilikom predaje tog oružja, oružje donose u rasklopljenom stanju samim tim povećaju svoju bezbednost i bezbednost policijskih službenika koji to oružje treba da preuzmu”, kaže Nikola Petrović.

Ukoliko nisu u mogućnosti da neposredno predaju oružje, načelnik PU Čačak Draško Darijević, kaže da se građani obrate najbližoj policijskoj stanici ili policijskoj upravi, a policijski službenici će organizovati bezbedno preuzimanje oružja.

Poziv se odnosi na automatsko, minsko-eksplozivna sredstva, delove za oružje i municiju koja se nalazi u protivpravnom posedu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova poziva i one građane koji nisu predali policijskim stanicama na čuvanje oružje nakon smrti vlasnika.

PROČITAJTE VIŠE:

Uvođenje još oštrijih mera

Predsednik Srbije najavio je uvođenje još oštrijih mera da se smanji količina i legalnog oružja, pre svega kratkih cevi, što se, kako je rekao neće odnositi na lovce.

“Mi očekujemo milione metaka da na takav način dobijemo, nečiji životi će u budućnosti zbog tih mera biti sačuvani. Mi u međuvremenu idemo u Skupštinu i povećavamo kazne zatvora za nelegalno oružnje, a posle toga policija upada, kod koga pronađe nelegalno oružje, pa ako vam se isplati da zbog držanja nelegalnog tri metka, dobijete pet, deset ili 15 godina robije, nema problema, onda to uradite sebi”, kaže Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

Zakon o oružju predviđa da se drži u sefovima, pod ključem ili sa šifrom, odvojeno od municije, u delovima. Dok osoba za posedovanje oružja mora da ispunjava zdravstvene uslove, koji će se po novom, proveravati na šest meseci do godinu dana.

POVEZANE TEME:

ISPOVEST DEČAKA IZ UČIONICE SMRTI: Nismo spremni da se vratimo u klupe, naši drugovi se još bore za život!

POLICIJA HITNO REAGOVALA: U Subotici uhapšen maloletnik koji je planirao masovno ubistvo!

RODITELJI TRAŽE PREMEŠTANJE DECE: Evo kada se đaci vraćaju u klupe u OŠ “Vladislav Ribnikar”!

Izvor: RTS
Foto: RINA

YOU MAY LIKE

SRBIJA SVETSKI ŠAMPION U BASKETU: Amerika pala u finalu posle najvećeg preokreta u istoriji! (VIDEO)
PONOSNO PREDSTAVLJA OTADŽBINU: Jokić govorio o Srbiji, popularnosti u Somboru, pa zbunio odgovorom o Kalemegdanu! (VIDEO)
SRPKINJA I NAJMOĆNIJA ŽENA EVROPE: Udali su je za gej sultana koji joj je oslepeo braću, a onda je njen štićenik preuzeo tron!
OVO JE RUSKINJA UBIJENA SA DETETOM U PANČEVU: Olga je u Srbiju došla u potrazi za poslom i boljim životom!
ANĐEOSKIM GLASOM DIRNULA SRBIJU: Marija (8) otpevala premoćnu pesmu o domovini i raspametila publiku! (VIDEO)
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
GENIJALNI JOKIĆ DOVEO DENVER DO PRVE POBEDE U FINALU: Srpski košarkaš upisao tripl-dabl i oborio rekord star 25 godina (VIDEO)
KOSOVO JE SRCE SRBIJE, NEKA CEO SVET NAUČI: Mirotić poslao moćnu poruku Novaku Đokoviću!