Chicago
73°
Fair
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 73°F
Wind: 9mph NNE
Humidity: 46%
Pressure: 30"Hg
UV index: 0
SatSunMon
79/59°F
73/55°F
75/59°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

VIMINACIJUM SE SELI U ITALIJU: Izložba o rimskim carevima iz Srbije uskoro u “Večnom gradu”!

Arheološki institut i Arheološkog park Koloseum u Rimu biće domaćini izložbe “Journey to the past – Itinerarium Romanum Serbiae – Viminacium” u Rimskom senatu, na Rimskom forumu, u srcu antičke Rimske države, od 16. maja do 14. jula, potvrđeno je Tanjugu iz Arheološkog parka Viminacijum.

Projekat “Itinerarium Romanum Serbiae” i Arheološkog instituta i Arheološkog parka Viminacijum predstavljeni su svetskoj javnosti putujućom izložbom pod nazivom “Journey to the past – Itinerarium Romanum Serbiae – Viminacium”.

Arheološki park Koloseum objedinjuje Rimski Forum, Koloseum, Palatini Domus Aurea, najznazajnije spomenike u Rimu iz rimskog perioda.

Ideja iskazana ovom izložbom jeste da 18 rimskih careva rođenih na prostoru današnje Srbije ujedine nasleđe provincija, ukažu na njihov značaj u heterogenom rimskom carstvu i obezbede svoje zasluženo mesto u ideološkim konceptima Caput Mundi i Roma Aeterna.

Da podsetimo izložba je do sada gostovala u Evropi: u Velikoj Britaniji (London), Mađarskoj (Budimpešta – dva puta), Malti (La Valeta), Češkoj (Prag), u SAD (Njujork – dva puta, Vašington – dva puta, Boston, Čikago, San Francisko, Los Anđeles), u Latinskoj Americi: Urugvaj (Montevideo), Argentina (Buenos Ajres), Paragvaj (Asunsion), Brazil (Brazilija), Čile (Santjago de Čile), Peru (Lima), Bolivija (La Paz, Santa Kruz), u Africi: Maroko (Maroko, Tandžir).

Organizacija izložbe i njena postavka u prostor Rimskog foruma, za istraživače Arheološkog instituta a naročito arheologe predstavlja čast, ponos, ali i ne malu obavezu da se na najbolji način predstave u Rimu u srcu nekadašnje Rimske imperije, navodi se u saopštenju.

Kuriozitet ove izložbe je što će neki od predmeta i skulptura vezanih za 18 rimskih careva sa našeg prostora, ponajviše Konstantina Velikog biti izvučeni iz depoa i izloženi od strane Arheološkog Parka Koloseum. Ovakva simbioza će u samoj postavci pokazati koliko su jake spone između centra i provincije, te koliko je naročito u periodima 3. i 4. veka prostor današnje Srbije bio značajan za celokupnu rimsku državu.

Biste 18 rimskih careva, maketa Viminacijuma, 3D modeli antropoloških tipova ljudi iz Viminacijuma, kopije nakita itd. biće izloženi na čuvenom Rimskom forumu, u najznačajnijem objektu antičke rimske države – kući senata – Curia Iulia.

Osim otvaranja izložbe biće organizovan i naučni forum istraživača Arheološkog instituta i istraživača Koloseuma na temu značaja nasleđa 18 rimskih careva iz postavke IRS.

Takođe će biti organizovan i kulturni forum o važnosti kvalitetnog upravljanja i prezentacije kulturnog i muzejskog nasleđa u domenu dve institucije.

Kolege iz Italije će na ovom forumu po prvi put u javnosti govoriti o konzervaciji čuvenog Konstantinovog slavoluka.

Forum i izložbu će otvoriti dr Alfonsina Ruso, direktorka Arheološkog parka Koloseum i dr Snežana Golubović, direktorka Arheološkog instituta, kao i dr Miomir Korać, idejni tvorac i inicijator projekta i izložbe IRS-Viminacijum.

Izlozba Itinerarium Romanum Serbiae se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije i Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Biće to sjajna prilika da se nasleđe sa teritorije Srbije iz rimskog perioda prezentira u srcu Rimske imperije u Rimu koji je jedini grad u rimsko doba nosio naziv URBS.

Saradnja između Arheološkog instituta i Arheološkog parka Koloseum započeta je 2019. godine, angažovanjem dr Frančeske Boldrigini i dr Jelene Anđelković Grašar, kada su zajedno radili na pripremi, a potom naredne tri godine i na implementaciji Erazmus + projekta Evropske Unije “TRAME-Tragovi pamćenja“.

Tokom četiri godine lepe i uspešne saradnje obe, prestižne institucije izrazile su želju da se saradnja nastavi.

Ova izložba je jedna u nizu planiranih aktivnosti, dok se kao sledeći korak već pominje gostovanje Arheološkog parka Koloseum u Viminacijumu.

PROČITAJTE VIŠE:

DIREKTOR ARHEOLOŠKOG INSTITUTA SRBIJE: Veliko otkriće u Viminacijumu, čekamo analize drevne DNK! (VIDEO)

PREČICA DO VIMINACIJUMA: Turisti će uskoro rekom moći da dođu do poznatog arheološkog nalazišta!

SENZACIONALNO OTKRIĆE ARHEOLOGA U VIMINACIJUMU: Najstariji zapis o Hristu pronađen u Srbiji? (FOTO)

Izvor: Euronews
Foto: Printscreen Instagram @viminaciumlumenmeum

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)