Chicago
64°
Mostly Cloudy
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 1mph ESE
Humidity: 83%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
SatSunMon
77/61°F
77/63°F
79/63°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

VIKTOR ORBAN: Od protivnika Rusije i demonstranta protiv SSSR-a do Putinovog obožavaoca

Viktor Orban je prvo postao istaknut kada je 1989.g objavio na TV uživo da Mađarska mora da okonča “rusku okupaciju”. Prvog dana februara ove godine, vodio je svoj trinaesti sastanak sa Vladimirom Putinom. Šta se promenilo ?

Poput većeg dela svoje generacije, Orban je prvobitno verovao da bi pad komunizma značio “povratak Evropi” – sa ne samo zapadnom demokratijom već i sa zapadnim životnim standardima. Ali nakon kratkog a neprijatnog perioda studiranja na Oksfordu, ovaj student političar je otkrio da su buduće britanske elite neznalice i dekandentni.

Prve godine mađarske demokratije su se pokazale klimave, sa pristupanjem EU koje je trajalo skoro 15 godina. Unapređenje privrede koje je usledilo i pristup subvencijama su zasigurno pomogli da se ublaže postkomunistički ekonomski potresi, ali nije bilo dovoljno da se postigne taj dugoobećavani rast u životnim standardima. Mađarski bruto domaći proizvod (GDP) po glavi stanovnika je još uvek niži od grčkog.

Orban je vremenom zaključio da je Mađarska morala da u svemirsku orbitu katapultira svoju naivnu veru u Zapadnu Evropu. Umesto toga, on je usvojio tvrdokornu inostranu politiku koja se usredsredila samo na nacionalni interes, tražeći saveznike i prilike gdegod je mogao da ih nađe.

Rusija je bila očita alternativa umesto Evropske Unije. Ona je prethodno bila ogromno tržište za mađarski izvoz pre 1989.g i ostala je kritično bitan snabdevač energije. Nakon njegove ubedljive pobede na izborima, Orban je pozvao Putina da proširi jedinu mađarsku nuklearku sagrađenu u doba Sovjetskog Saveza. On je takođe dobio i privlačne dugoročne ugovore za rusku naftu i gas na dugoročni ugovo , koji trenutno košta Mađarsku oko petine evropskog proseka.

Ekonomska saradnja je pojačana zajedničkim vrednostima Orbana i Putina. Obojica projektuju mačo sliku i obojica veruju u agresivnu politiku modelovanja na sebi omiljenim sportovima (fudbal i džudo). Suštinski je važno da njih dvojica sebe vide kao branitelje hrišćanstva i nacionalnih vrednosti protiv Zapada, koji im se meša u unutrašnje stvari. Obojica prisustvuju verskim bogosluženjima u crkvama, kanališu novac u temeljne crkve svojih zemalja i napravili su odbranu progonjenih hrišćana suštinom svojih inostranih politika.

Rusija i Mađarska takođe dele isti osećaj da ih je ojadila Ukrajina, koja je optužena da tretira i ruske i mađarske manjine kao građana drugog reda. Bilo kako bilo, Orban vešto žonglira i svoj lični odnos sa Putinom i svoje kontinuirano članstvo u EU. Uz mnogo negodovanja, Mađarska je pristala da nametne sankcije Rusiji nakon ruske aneksije Krima 2014.

Postoji duga tradicija mađarske istorije u kome je ona bila nespretan deo većih alijansi. Pre 1918.god, mađarska elita je povremeno bila u savezu sa Osmanlijskim Carstvom, povremeno se bunila protiv Beča i uvek je ljubomorno čuvala svoje privilegije unutar Habzburškog Carstva. Tokom Drugog Svetskog rata, Mađarska se pokazala kao čudan saveznik nacističke Nemačke dok Berlin nije nametnuo marionetsku vladu oktobra 1944 g. Tokom komunističkog perioda, ta država je bila neobičan deo Istočnog bloka, koja je pokazala revolt protiv staljinističkog režima 1956.g i ukazavši dobrodošlicu gđi Margaret Tačer 1984.g. Ne bi trebalo da bude iznenađenje to što je Orbanova vlada – koja sa oduševljenjem veliča svoju pobunjeničku istoriju – deo čudne postave igrača u EU.

Orban predsedava partijom koja gotovo gaji kultni odnos u svojoj otvorenoj odanosti njemu. Iza kulisa, međutim, postoje rivalske frakcije koje se takmiče za svoj uticaj, od kojih jedna favorizuje otvorene veze sa Putinom, dok druga želi bliskije veze sa EU. Orbana čekaju parlamentarni izbori u aprilu koje bi trebalo da osvoji.

Bilo kako bilo, margina njegove pobede je bitna. Ukoliko obezbedi sebi još jednu pobedu sa velikim vođstvom, Fideczova (Fidecz) proruska frakcija će izneti argumente da su njegovi sukobi sa EU i njegov Savez sa Putinom popularni i da treba stoga da se intenziviraju.

Orbanovi godišnji sastanci sa Putinom možda čak budu još druželjubiviji.

Autor: Dr. Tomas Lorman (Autor je profesor istorije centralne Evrope na UCL i kourednik Istorije mađarskog Ustava

Prevod i adaptacija: angloworld translations (anglo.world.translations@gmail.com)

YOU MAY LIKE