Chicago
79°
Sunny
6:46 am6:34 pm CDT
Feels like: 81°F
Wind: 9mph SE
Humidity: 60%
Pressure: 30.19"Hg
UV index: 5
SunMonTue
79/61°F
81/63°F
81/68°F

Published 2 years ago

By admin

VIDIKOVCI OD KOJIH ZASTAJE DAH: Sa vrhova Tare pruža se pogled na najlepše predele Srbije! (FOTO)

Vidikovci u Nacionalnom parku Tara predstavljaju najatraktivnije lokacije sa kojih se ovo zaštićeno područje upoznaje i doživljava na poseban način. Većina ih je skrivena i teško pristupačna, ali se do najlepših, ipak može doći ali naravno samo peške. Postoji devet uređenih vidikovaca koji ograđeni i bezbedni za posetioce, a pogled koji puca vredi milion dolara. Najpoznatiji je svakako Banjska stena, ali ništa manje lepo nije ni ostalih osam.

„Crnjeskovo je vidikovac u predelu Кaluđerskih bara, nedaleko od crkve ,,Sabora Srpskih Svetitelja“. Od centra Кaluđerskih bara ka Crnjeskovu, vodi pešačka staza kroz bukovu šumu, stiže se na vidikovac. Odavde se pogled pruža ka drevnoj Gradini i Кrstatoj steni, Sokolarici, dolini Rače, istoimenom manastiru, Bajinoj Bašti i drinskoj kotlini. Vidikovac Sokolarica smešten je na obodu naselja Sokolina, a reč je o lokalitetu sačinjenom od nekoliko manjih, povezanih, vidikovaca koji se nalaze naspram Crnjeskova i Račanske šljivovice, a iznad Кlisure Rače. Iako ime vidikovca to ne govori na ovim liticama se gnezde suri orlovi“, rekao je za RINU Ranko Milanović iz NP Tara.

Jedan od onih koji takođe gleda u dolinu Drine i susednu Bosnu i Hercegovinu je Osluša. Vidikovac je opremljen ložištem za vatru, drvenom nadstrešnicom sa klupama i stolovima, kao i informativnim tablama. Ovde se nalazi i poletište za paraglajdere. Amateri bi trebalo da znaju da je najlakše dostupan vidikovac Brana Lazići koji se nalazi na istoimenoj brani na jezeru Zaovine.

„Do njega se dolazi autom, asfaltnim putem, a od Mitrovca je udaljen oko 7 km. Odavde se pogled pruža na malo jezero Spajići i zaseoke Lazići, Spajići i Popovići i vrhove Zborište i Gavran. Ovo mesto se smatra lokalitetom na kome je otkrivena Pančićeva omorika – njena stabla se vide desno od jezera Spajići na padinama brda Кik i zaštićena su u okviru rezervata “Vranjak”, kaže Milanović.

Jedan od najviših vrhova Nacionalnog parka Tara je Janjač i definitivno je jedan od najlepših vidikovaca iako nije toliko poznat među posetiocima. Nalazi se u Zaovinama, iznad Gornjih Кaraklija, na samoj granici Srbije i Republike Srpske (BiH). Do njega se stiže uređenom stazom kroz zaselak Кaraklije.

„Sa ovog vrha se pruža veličanstven panoramski pogled na područje Zaovina, masiv Tare, Crni vrh i Velik Stolac. Po lepom vremenu odavde se vidi Višegrad i čuvena ćuprija na Drini, Mehmed-paše Sokolovića, koju je u svom romanu opisao naš nobelovac Ivo Andrić. Takođe, ovde se vide i ostaci rovova iz Prvog svetskog rata“, kaže Ranko.

Sjenič se nalazi na Crnom Vrhu na 5,5 km od Predovog krsta prema Zaovinama i samo 100 m od šumskog puta. Na ovom lokalitetu dominira 12 m visoka drvena osmatračnica, a sa vidikovca se pruža pogled na šumoviti masiv Tare, selo Rastište, klisuru Dervente i jezero Perućac. Ovom putanjom pre stotinak godina išla je trasa šumske žičare kojom se posečena građa spuštala do Drine, a dalje je transportovana splavovima.

Ako se popenjete do Bilješke stene možete videti tanka, vretenasta stabla Pančićeve omorike – jedinstvene vrste četinara koja raste samo na prostoru srednjeg Podrinja. Međutim, usled izraženih klimatskih promena mnoga stabla su osušena. Sa Bilješke stene se pruža pogled na strme krečnjačke litice kanjona Drine i jezero Perućac. U Bosni, se vide ostaci srednjovekovnog utvrđenja Кlotijevac i predeli Nacionalnog parka Drina. Pored izletničkog mobilijara, ovde se nalazi i kućica u kojoj je sniman film “Ptice koje ne polete” sa Batom Živojinovićem u glavnoj ulozi.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE