Chicago, IL
61°
Partly Cloudy
6:37 am5:30 pm CST
Feels like: 61°F
Wind: 11mph SW
Humidity: 44%
Pressure: 29.84"Hg
UV index: 0
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
57°F
54°F
50°F
48°F
46°F
ThuFriSatSunMon
52°F / 36°F
41°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
61°F / 50°F

Published 5 years ago

By Antonije Kovačević

(VIDEO) JEDNA JE JUGOSLOVENKA! Pogledajte kako se pravi najbolja palačinka u Americi

Zašto i ovde da se delimo na naše i njihove kad smo svi isti, sve nas je neka muka naterala da dođemo ovde. Zato sam odlučio da moju “Jugoslovenku” napravim od sastojaka iz cele bivše Juge: pršut je iz Bosne, kulen srpski, ajvar je iz Makedonije…”

“Kada sam pravio “Jugoslovenku” moja ideja je bila sledeća…Kada već dođeš u Ameriku sa onog malog Balkana, mnogo je glupo da kategorišeš stvari, tipa: “bosanska pita”, srpska kruška(rakija)…Zašto i ovde da se delimo na naše i vaše kad smo svi isti, sve nas je neka muka naterala da dođemo ovde. Zato sam odlučio da moju “Jugoslovenku” napravim od sastojaka iz cele bivše Juge: pršut je iz Bosne, kulen srpski, ajvar je iz Makedonije, pa onda menjamo, dodajemo sastojke iz drugih bivših republika. Tu je jedino malo zalutala bugarska feta, ali i oni su naši…Jedino nemamo ništa iz Slovenije. Slovenci, izvinite!, ovako svoj specijalitet predstavlja Vladan iz Kragujevca, koji na prometnom autoputu I-294 kod South Holland-a podmiruje gladne namernike, kamiondžije, trgovačke putnike, Balkance, Ruse, Kineze i Amerikance, koji su se već navikli na njegove specijalitete.

Tako na meniju, pored palačinaka koje u sebi sadrže delikatese sa Balkana, tu su i tradicionalni specijaliteti “na kašiku”: Pasulj, sarma, gulaš…Dok ga gledamo kako ne štedi dok puni “Jugoslovenku” pitamo se da mu meni možda nije malo premastan za Amerikance…

-Mekdonalds je masan, ovde je sve naše, domaće. Pola Čikaga zna za ovu palačinku…Recepte za sarmu, gulaš i pasulj smo dobili od jedne starije gospođe sa juga Srbije. Amerikanci jedu pasulj i gulaš, sarmu malo slabije, nije im jasno kako to mleveno meso može da se zavija u kupus, objašnjava Dejan, koji dodaje da ima i sovjetsku varijantu “Jugoslovenke”, koja se zove “Baltic Sea” i čiji je najvažniji sastojak – losos.

Redovni gost nam je Džejms Hetfild, pevač Metalike, koji svako jutro dolazi na kaficu. On i njegova supruga su se toliko oduševili ajvarom da sam im naručio celu kutiju. Vole i druge naše specijalitete, a on je prijatan i dobar lik, uopšte nije u fazonu zvezde

-Za baltičku palačinku imam i još jedan jak razlog – moja supruga Ingrida, koja mi ovde svakodnevno pomaže, je – Litvanka. I losos, naravno, uvozimo iz ove baltičke zemlje, kaže ovaj Kragujevčanin.

Posao sa palačinkama je krenuo toliko dobro da je odlučio da proširi biznis, pa je u decembru prošle godine sa suprugom otvorio restoran “Posh joint” u prestižnom turističkom centru Vejl u Koloradu.

-Pravimo pice, paste, svinjetinu, rižoto, oktopode, svašta nešto… uglavnom sa evropskim šmekom. Redovni gost nam je Džejms Hetfild, pevač Metalike, koji svako jutro dolazi na kaficu. On i njegova supruga su se toliko oduševili ajvarom da sam im naručio celu kutiju. Vole i druge naše specijalitete, a on je prijatan i dobar lik, uopšte nije u fazonu zvezde, ne ponaša se tako, voli da skija i uživa daleko od slave i medija, završava svoju priču Vladan, među Amerikancima poznatiji kao Den.

Piše: Antonije Kovačević Foto&Video: Goran Pikula

YOU MAY LIKE