Chicago, IL
52°
Partly Cloudy
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 48°F
Wind: 8mph NNE
Humidity: 49%
Pressure: 29.73"Hg
UV index: 3
2 pm3 pm4 pm5 pm6 pm
52°F
52°F
48°F
48°F
45°F
FriSatSunMonTue
45°F / 25°F
36°F / 32°F
55°F / 37°F
59°F / 52°F
64°F / 48°F

Published 1 year ago

By admin

VEROVALI ILI NE: Srednja škola u SAD zabranila pametne telefone, deca sretnija nego ikad

Kada se 65 srednjoškolaca koji pohađaju internat Bukston u Viliamstaunu, u Masačusetsu, vratilo u školske klupe u jesen 2020., direktor škole Piter Bek primetio je da deca, nakon meseci učenja na daljinu zbog pandemije, više ne znaju kako komunicirati jedni s drugima.

“Potpuno su zaboravili osnove interakcije licem u lice. Toliko vremena proveli su zalepljeni za svoje pametne telefone”, rekao je Bek za The Post.

Zato je škola u proleće 2022. zabranila pametne telefone. Odluka je stupila na snagu početkom nove školske godine i postigla je neverovatan uspeh.

“Učenici su se tako dobro prilagodili promeni. Život bez pametnih telefona im toliko godi, a nisu znali da je moguć”, tvrdi direktor.

Naravno, u početku niko nije bio previše oduševljen. Jedna ogorčena porodica čak je ispisala svoje dete iz škole.

“Bilo je nekih koji su se stvarno uplašili. Nisu mogli zamisliti život bez uređaja koji je postao ključan deo svake sekunde njihovih života”, objašnjava Bek.

Učenici su dobili Light Phone, elegantan uređaj s minimalnim funkcijama. Mogli su zvati i primati pozive i slati SMS-ove, ali nisu imali pristup društvenim mrežama, internetu, vestima ili bilo kom drugom sadržaju koji može izazvati teskobu. Ipak, na kraju dana, ako žele, učenici su mogli putem kompjutera proveriti svoje društvene mreže.

“Zabrana je imala pozitivan uticaj i na akademski i na društveni život učenika. Više vremena provode učeći, kreativno se izražavajući, upoznaju jedni druge, ali i sami sebe. Ne želimo učenicima oteti tehnologiju, ona je tu. Ali želimo da budu prisutni u sadašnjosti, bez potrebe da konstantno proveravaju telefone”, ističe Bek.

Izvor: Index Foto: Getty Images/iStockphoto

YOU MAY LIKE