Chicago
64°
Partly Cloudy
5:19 am8:16 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 5mph NNE
Humidity: 53%
Pressure: 30.05"Hg
UV index: 3
TueWedThu
79/63°F
81/64°F
79/63°F

Published 4 years ago

By admin

VEROVALI ILI NE: SAD najveći donator naoružanja Vojsci Srbije, sledi Kina…

Ministarstvo odbrane obelodanilo u Informatoru o radu pregled donacija iz kog se vidi da je od 2014. do 2018. Srbija od SAD dobila najviše pomoći.

Srbija je od SAD dobila pomoć od oko 10 miliona dolara u opremi i novcu, čime je ta zemlja na mestu broj jedan. Druga na listi dobrotvora je Kina, koja je donirala oko 5,2 miliona evra, a za njom slede Norveška sa 586.000 evra, Danska sa 494.860 evra i Velika Britanija sa 169.000 funti. 

Kako se navodi, najveće donacije od SAD Srbija je dobila za nabavku simulatora za obuku izvođenja vojnih operacija u iznosu od 1,4 miliona dolara i opremu za višenamenski poligon za obuku, vredan 819.800 dolara.

Dodaje se da su SAD poklonile i 12 termovizijskih dvogleda i 350 radioloških individualnih senzora vrednih 814.567 dolara, kao i sisteme za simulaciju “Virtual Battle Space” u vrednosti od 379.000 dolara. 

RUSKIH DONACIJA NEMA U INFORMATORU VOJSKE SRBIJE: MiG-ovi 29 na vežbi

U Informatoru je navedeno je da je za pet godina Rusija donirala 45.000 evra i to za otklanjanje posledica elementarnih nepogoda i 10 kompleta padobrana. U Srbiju je, međutim, stiglo 10 vozila BRDM2 iz kontigenta ruske donacije od 30 tenkova T-72 i 30 BRDM2, ali tih vozila, kao i programa “mig” ili američkih “hamvija”, nema u Informatoru

Prema rečima vojnog analitičara Aleksandra Radića, pomoć Pentagona ide kroz više kanala i nisu svi oni prikazani u Informatoru Ministarstva odbrane i to nije slučaj samo sa Amerikom, već i Rusijom i drugim zemljama. 

-Na primer, SAD su donirale 40 terenskih vozila HM-MWV, ali oni nisu navedeni. Zatim, građevinske mašine za inženjersku četu 352. bataljona iz Prokuplja. Obuka za tu jedinicu sprovodi se u saradnji sa američkom vojskom i ona je predviđena za učešće u multinacionalnim operacijama. USEUCOM, komanda Američkih snaga u Evropi, finansirala je različite obuke i međunarodne vežbe na koje odlaze pripadnici VS, a kroz program IMET finansira se školovanje kadra”, objašnjava Radić. 

U Informatoru MO navedeno je da je za pet godina Rusija donirala 45.000 evra i to za otklanjanje posledica elementarnih nepogoda i 10 kompleta padobrana. U Srbiju je, međutim, stiglo 10 vozila BRDM2 iz kontigenta ruske donacije od 30 tenkova T-72 i 30 BRDM2, ali tih vozila, kao i programa “mig” ili američkih “hamvija”, nema u Informatoru o radu Ministarstva odbrane u kojem su predstavljene donacije Vojsci u poslednjih pet godina. 

Sjedinjene Američke Države bile su najveći pojedinačni donator Ministarstvu odbrane Srbije i u 2018. godini, pokazuju zvanični podaci. Ministarstvo odbrane je prošle godine dobilo 2,5 miliona evra donacija, od čega je čak 2,3 miliona stiglo iz SAD.

Sledeće na listi donatora za proteklu godinu su Kraljevina Norveška sa 100.000 evra, Velika Britanija sa 17.000, Češka sa 10.000, te Delegacije Evropske unije u Srbiji sa 8.000 evra.

Izvor: Blic

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
NEPONOVLJIVI VLADIKA NIKOLAJ: Svetac koji je zadivio Evropu i izazvao duhovno buđenje Srba!
LEBRON SE OVAKO NIJE POKLONIO NIKOME: Pred novinarima skinuo kapu Jokiću i izazvao oduševljenje! (VIDEO)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"IZGUBLJENA ZEMLJA" POKORILA KAN: Srpski film sniman u Ribnikaru nagrađen ovacijama i aplauzom publike! (VIDEO)
BOŽIJE ČUDO U MISURIJU: Otkopali grob časne sestre i ugledali neverovatan prizor! (VIDEO)
JOKIĆ ISPISAO ISTORIJU I ODVEO DENVER U VELIKO FINALE! Denver počistio Lejkerse, Srbin obeležio meč brutalnim TRIPL-DABLOM!