Connect with us

aktuelno

VERNICI ZA PRIMER: Molitve u Srbiji i Crnoj Gori ispred crkve i uz poštovanje distance (FOTO)

Published

on

Liturgije su se jednako odvijale u Beogradu, Novom Sadu, Bačkoj palanci, Vrnjačkoj banji, Smederevu, u Podgorici, na Cetinju, u Nikšiću i mnogim drugim gradovima Srbije i Crne Gore

Dan pošto je šest građana poginulo u požaru na Novom Beogradu, a Zagreb ovog jutra osvanuo razoren posle zemljotresa, i naravno, planetrnog haosa koji je prouzrokovao koronavirus, u pravoslavnim bogomoljama širom Srbije i Crne Gore okupili su se vernici SPC.

Oni su obeležili veliki pravoslavni praznik Svetih 40 mučenika, u narodnu poznatiji kao Mladenci.

VERNICI NA BANOVOM BRADU: Uredno drže rastojanje od dva metra

Fotografije zabeležene u ckvama i manastirima pokazuju da su vernici poštovali preporuke Vlade i struke koje su donete usled epidemije kovid19.

Ponizno su stajali u redovima na sigurnoj distanci.

Liturgije su se jednako odvijale u Beogradu, Novom Sadu, Bačkoj palanci, Vrnjačkoj banji, Smederevu, u Podgorici, na Cetinju, u Nikšiću i mnogim drugim gradovima Srbije i Crne Gore.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej naložio je juče sveštenstvu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke da se sav bogoslužbeni i parohijski život saobrazi odlukama Vlade Srbije o zabrani okupljanja više od petoro lica na jednom mestu.

Naložio je i poštovanje drugih preventivnih mera za sprečavanju širenja koronavirusa.

Patrijarh je pozvao sveštenike da “na svaki mogući i dozvoljeni način vode duhovnu brigu o parohijanima koji su im povereni”.

TEKST: S.I./Serbian Times FOTO: Facebook

Advertisement