Chicago
66°
Sunny
5:16 am8:21 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 7mph ENE
Humidity: 68%
Pressure: 30.03"Hg
UV index: 0
MonTueWed
79/61°F
70/57°F
70/57°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

SLAVSKA SVEĆA I LJUBAV PREMA ZAVIČAJU: Verica farba jaja onako kako je naučila od bake na Kosovu! (FOTO)

Dekupaž tehnika, mnoštvo ukrasa i nalepnica, sve to se to danas koristi kako bi se što kreativnije našarala vaskršnja jaja. Međutim, Verica Jakšić ljubomorno čuva tradiciju nasleđenu od svojih predaka i kako bi ukrasila jaja za najradosniji hrišćanski praznik potrebni su joj samo slavska sveća, pero, vešte ruke i praznična atmosfera.

Koristi se vosak sa slavske sveće, na pero ga nanosimo sa kojim šaramo. Pero mora stalno da se greje kako bi mogli da nanosimo na jaje vosak. Kada je hladan, vosak ne može da se nanosi, zato koristimo plamen kojim konstantno zagrevamo i na taj način crtamo -kaže Verica.

Ova vredna domaćica se u okolinu Čačka doselila sa Kosova i Metohije, ali nije zaboravila običaje iz svog zavičaja.

Volim to da radim, jednostavno uživam u tome jer me to smiruje. Sve ovo me podseća na dom iz kog sam otišla, ali trudim se da to nikada ne zaboravim, dodala je Verica

Sve što je naučila od svoje majke i bake, Verica je prenela na svoju ćerku, u nadi da će i ona jednoga dana sa svojom decom vaskršnja jaja šarati perom i voskom.

U početku sam to radila sa flomasterima i sve sam gledala kako to moja majka radi. Bila sam malo trapava pa se dešavalo da po koje jaje i razbijem. Malo po malo, kada sam odrasla probala sam i ja da šaram ovom tehnikom, u početku je to izgledalo kao dečije jaje, ali sada je je to sve malo lepše i trudim se da to što znam, sačuvam – kazala je njena ćerka Ana Dolović.

Šaranje vaskršnjih jaja samo je jedan od načina čuvanja tradicije, ali i prilika da se porodica okupi, i zajedno provede dane pred veliki hrišćanski praznik.

PROČITAJTE VIŠE:

VLADIMIR IZ NAJSLABIJE KARIKE ODBIO BESPLATNO PUTOVANJE: Evo zbog čega neće ići u Egipat!

SRPSKA LEPOTA OČIMA VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Evo kako bi naši gradovi izgledali da su ljudi! (FOTO GALERIJA)

INTERESUJE VAS POSAO U NEMAČKOJ?: Veliki vodič za odlazak na legalan rad!

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE

PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
PONOSNO PREDSTAVLJA OTADŽBINU: Jokić govorio o Srbiji, popularnosti u Somboru, pa zbunio odgovorom o Kalemegdanu! (VIDEO)