Chicago
72°
Partly Cloudy
6:41 am6:43 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 11mph NE
Humidity: 75%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 1
TueWedThu
72/63°F
66/63°F
66/59°F

Published 3 months ago

By Antonije Kovačević

VELIKO PRIZNANJE ZA SRPSKU NAUČNICU U AMERICI: Jelena Vučković izabrana u Nacionalnu akademiju nauka, među 500 Nobelovaca!

Profesorka Jelena Vučković izabrana je u Nacionalnu akademiju nauka SAD (NAS) kao priznanje za njena izuzetna i kontinuirana dostignuća u originalnom istraživanju. Članstvo u ovu instituciju je znak izvrsnosti u nauci i smatra se jednom od najviših počasti koje naučnik može dobiti.

Profesorka Vučković vodi Laboratoriju za nanoskalarnu i kvantnu fotoniku na čuvenom Stanfordu, jednom od najboljih univerziteta na svetu.

Jelena Vučković je rođena u Paraćinu. U Nišu je diplomirala na Elektronskom fakultetu. Magistrirala je i doktorirala na prestižnom kalifornijskom Caltech-u. Uređuje znanstveni časopis ACS Photonics Journal.

Profesorka Vučković je među vodećim svetskim ekspertima za nanofotoniku, kvantne informacijske tehnologije, kvantnu optik , inverzni dizajn fotonike, nelinearnu optiku, optoelektroniku i QED šupljine.

Uspeh srpske naučnice je utoliko veći što nije Amerikanka a uspela je, prvo da izgradi vanserijsku karijeru na Stanfordu i u naučnim krugovima, a onda i da bude izabrana u Nacionalnu akademiju za nauku.

O značaju Stanforda govori i činjenica da je 1960-ih CIA sa ovim univerzitetom pokrenula projekat Stanford Research Institute (SRI). Od tada je Stanford centar razvoja novih tehnologija za obavještajne svrhe. CIA finansira ove aktivnosti, a jedna od njihovih tehnologija je ARPANET, prethodnik današnjeg interneta.

Nacionalna američka akademija znanosti (National Academy of Sciences, NAS) ima oko 2.400 članova. Osnovana je 1863. aktom Kongresa, koji je potpisao predsednik Abraham Linkoln. sastavljena je od istaknutih nau;ika koji su izabrani na temelju njihovih značajnih znanstvenih doprinosa. Ne uključuju samo američke znanstvenike, već i najveće svjetske stručnjake.

Od miliona naučnika, u NAS ulaze samo najbolji od najboljih. NAS je zadužena za pružanje nezavisnih, objektivnih saveta naciji o pitanjima koja se odnose na nauku i tehnologiju. Naučnike biraju njihovi kolege. Oko 500 sadašnjih i preminulih članova NAS-a dobilo je Nobelove nagrade, a Zbornik radova Nacionalne akademije nauka, osnovan 1914. godine, danas je jedan od vodećih međunarodnih časopisa koji objavljuje rezultate originalnih istraživanja.

Tekst: Antonije Kovačević / Stanford University Foto: Stanford

YOU MAY LIKE