Connect with us

aktuelno

VELIKO PRIZNANJE ZA SRPSKO BIBLIOTEKARSTVO: Naš ekspert na čelu najvećeg evropskog udruženja bibliotekara (FOTO)

Published

on

Ovo je i svojevrsno priznanje za dosadašnji rad Udruženja Adligat i biblioteke Lazić

Predstavnik Srbije i član Udruženja Adligat doc. dr Adam Sofronijević nedavno je izabran prošle nedelje za člana Izvršnog odbora najvećeg evropskog udruženja bibliotekara LIBER koje okuplja više od 450 elitnih biblioteka iz svih zemalja Evrope, čije aktivnosti presudno utiču na razvoj bibliotekarstva u svetu. Sofronijević je pomoćnik predsednika udruženja Adligat i zamenik upravnika Univerzitetske biblioteke iz Beograda.

BEOGRAĐANIN GRADI ZAMAK OD KNJIGA: Viktor za svoj muzej skupio više od milion naslova, biće najveći od Beča do Istanbula

– Članstvo u najvišem upravljačkom telu Libera – Izvršnom odboru, bilo je rezervisano skoro isključivo za predstavnike biblioteka iz zapadne i severne Evrope. Zamislite kada član Adligata dobije više glasova od delegata Biblioteke Univerziteta Oksford! Ponosni smo na Sofronijevićev uspeh, kao i na sve aktivnosti na kojima on radi u Adligatu. To je ujedno pokazatelj da se napori koji se ulažu na modernizaciji biblioteka u Srbiji i na srpskom kulturnom prostoru sve više priznaju u evropskim razmerama – kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata.

VIKOTR NA PROPUTOVANJU: Obilazi svet i sakuplja različite knjige, artefakte…

Biblioteke sa naših prostora, pre svih Udruženje Adligat (Biblioteka Lazić), Univerzitetska biblioteka iz Beograda i NUB Banja Luka ostvarile su u prethodnom periodu čitav niz značajnih aktivnosti, koje su prenete više puta na centralnom portalu evropskih kreativnih industrija Creatives Unite.

– Ovo je veliko priznanje, pre svega za srpsko bibliotekarstvo, naravno i za institucije u kojima sam angažovan, i za mene lično. Ovo je i važna prilika da se u narednim godinama biblioteke čitavog regiona još više integrišu u tokove evropskog i svetskog bibliotekarstva, u čemu ću sada lično moći da posredujem. Naša je obaveza da sve sfere društva, pa i bibliotekarstvo, uredimo najbolje što možemo i da ih dovedemo na najviši nivo, nevezano od tokova koje definiše politika. Profesionalna saradnja sa najvažnijim međunarodnim organizacijama i udruženjima je odličan način da se ovo postigne – izjavio je dr Adam Sofronijević.

SPOLJAŠNJOST BIBLIOTEKE: Adligat na Banjici

Ovo je i svojevrsno priznanje za dosadašnji rad Udruženja Adligat i biblioteke Lazić, u kojima, posebno u domenu digitalizacije bibliotečkih materijala dr Sofronijević ima vodeću ulogu, kao i podsticaj da nastavimo sa aktivnostima, posebno na planu međunarodne saradnje. Nadamo se da će naši stručnjaci i u budućnosti biti u prilici da vode ne samo najvažnije međunarodne insititucije i udruženja, već da će imati još veći uticaj i na rad biblioteka na srpskom kulturnom prostoru – izjavio je predsednik Udruženja Adligat Viktor Lazić.

RIZNICA SVETSKE KULTURE: Knjige, umetnički predmeti, arheološki artefakti…

Udruženje Adligat je otvorilo Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja, a poznato je po razgranatoj mreži uticajnih predstavnika i članova u celom svetu.

– Od Džakarte do Čikaga, od Teherana do Londona, od Kartuma do Vladivostoka mi unapređujemo kulturu i promovišemo Srbiju – kaže Lazić.

OAZA ZA LJUBITELJE KNJIGE:

Liber je najveće i najuticajnije udruženje bibliotekara u Evropi koje predvodi unapređenje cele profesije na globalnom planu. U mnogim važnim pitanjima, kao što su autorska i srodna prava, Liber aktivno sarađuje sa Evropskom komisijom i vladama mnogih evropskih zemalja. Ove godine konferecnija udruženja LIBER je zbog pandemije virusa korona održana na internetu, a sledeće godine će biti održana u Beogradu, što je još jedno priznanje za rad srpskih biblioteka, jer će više od 500 delegata iz svih evropskih zemlja biti u prilici da budu gosti naše zemlje i da se lično upoznaju sa njenim specifičnostima i lepotama.

IZVOR: SrbijaDanas FOTO: Adligat


Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement