Chicago, IL
63°
Fair
5:25 am8:08 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 4mph E
Humidity: 60%
Pressure: 29.95"Hg
UV index: 0
12 am1 am2 am3 am4 am
63°F
61°F
59°F
59°F
61°F
MonTueWedThuFri
82°F / 63°F
84°F / 63°F
73°F / 57°F
75°F / 57°F
68°F / 59°F

Published 4 years ago

By Sanja Ilić

VELIKI USPEH SRPSKIH LEKARA: Posle pet sati borbe, pacijentu vratili odsečenu šaku (FOTO)

“Bilo je potrebno uraditi kompleksnu hiruršku intervenciju, sanirati povredu, nastaviti krvne sudove, nerve, mišiće i kosti i na taj način spasiti povređenom radniku šaku”

Prava drama se odigrala prošle noći na hirurgiju KC “Kragujevac” kada je na odeljenje ortopedije stigao pacijent S.M, inače radnik jedne fabrike iz Jagodine, kome je leva šaka bila gotovo odsečena.

– Oko 8.45 sati pozvao je kolega ortoped iz Jagodine i prosledio mi dokumentaciju da se utvrdi da li možemo da replatiramo ili narodski rečeno sastavimo levu šaku koja je bila gotovo amputirana – priča prim dr Goran Azanjac, direktor Centra za plastičnu hirurgiju u Kragujevcu.

U neizvesnoj situaciji dogovoren je hitan transport u ambulantu plastične hirurgije KC “Kragujevac”, gde se po prijemu, dva sata od poziva iz Jagodine utvrđuju više nego teške povrede.

ŠAKI VRAĆENE FUNKCIJE: Nadaju se kompletnom oporavku

Tim na čijem čelu se nalazio dr Azanjac, vaskularni hirurzi S. Sretenović i A. Knežević, ortoped Srđan Vlajović i anesteziolog Grujović utvrđuju teške povrede.

– Bilo je potrebno uraditi kompleksnu hiruršku intervenciju, sanirati povredu, nastaviti krvne sudove, nerve, mišiće i kosti i na taj način spasiti povređenom radniku šaku – kaže dr Azanjac.

Operacija je trajala pet sati. U neizvesnoj situaciji čekalo se da li su se vratile funkcije ruke.

-Pacijent se oseća dobro, funkcije ruke se vraćaju, čak ju je i podigao i ovo je ogroman uspeh našeg tima i službi koje su radile u složenim uslovima izazvanim covid19 virusom. Od stručnog tima doktora do ljudi koji su učestvovali u zbrinjavanju pacijenta, od pomoćnog osoblja do instrumentara, tehničara Urgentnog centra. Svi se nadamo najboljem u postoperativnom toku – kaže prof dr Predrag Sazdanović, direktor KC “Kragujevac”.

IZVOR: Kurir FOTO: Printscreen

YOU MAY LIKE