Chicago
63°
Clear
6:40 am6:45 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 7mph SE
Humidity: 78%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 0
MonTueWed
70/63°F
70/61°F
66/61°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

VELIKI USPEH KRAGUJEVAČKOG GIMNAZIJALCA: Sava predstavlja Srbiju na Svetskoj fizičkoj Olimpijadi u Tokiju!

Za Savu Todorovića, učenika Prve kragujevačke gimnazije koji će biti član nacionalnog tima na Svetskoj fizičkoj Olimpijadi i njegovu profesorku Vesnu Spasojević, gradski većnik zadužen za obrazovanje, Dušan Aleksić, organizovao je danas prijem u zgradi Gradske uprave.

Sava Todorović, boraviće u Tokiju gde se od 9. do 17. jula održava Olimpijada, a, na put kreće krajem nedelje.

–Radi se o takmičenju svetskog ranga i u tom timu se nalazi Sava Todorović, učenik Prve kragujevačke gimnazije koji će na ponos svih nas, predstavljati svoju državu, grad Kragujevac i svoju školu. Uspeh je i sam plasman i nadam se da će kao i do sada Sava ostati među najboljima, kazao je Dušan Aleksić, član GV i istakao da je dobro da osvoji nove rezultate, ali da nisu imperativ jer je sam odlazak veliki uspeh.

Sava kaže da se zbog svog rada, zalaganja i priprema, nada dobrom rezultatu što i jeste cilj ali da se isto tako raduje i novim poznanstvima sa vršnjacima iz čitavog sveta i da vidi zemlju kao što je Japan.

–Pored takmičenja u eksperimentima i teoriji, biće organizovane ekskurzije i tome se naročito radujem, kaže Sava Todorović, dodajući da na takmičenjima nastupaju individualno a rangiraće se i rezultati celokupnog tima.

Ovaj Učenik Prve kragujevačke gimnazije specijalizovanog matematičkog smera nedavno je osvojio treće mesto na Srpskoj fizičkoj olimpijadi što ga je plasiralo u nacionalni tim Srbije. Na evropskom takmičenju iz fizike učestvovao je sa istim timom sa kojim ide u Japan i tada osvojio bronzanu medalju.

–Zadaci na takmičenjima takvog ranga prevazilaze školsko gradivo i redovnu nastavu i potrebno je veliko znanje ali, kao i za sve potrebna je i sreća i snalažljivost, kazala je profesorka Vesna Spasojević, dodavši da „đake uči da trebaju da se trude i daju sve od sebe što im se vraća nagradama ali i putovanjima i upoznavanjem najpre svoje zemlje a onda i čitavog sveta i što im otvara mogućnosti za dalje školovanje”.

Pored Save Todorovića, nacionalni tim Srbije iz fizike koji će se od 10. do 17. jula takmičiti u Tokiju, čine trojica učenika iz Beograda, dva iz Matematičke gimnazije i jedan iz Računarske gimnazije i učenik iz Kruševca koji je treća godina i najmlađi član ekipe.

U Japan sa srpskim timom mladih fizičara putuju dva profesora sa PMF-a univerziteta u Kragujevcu i Novom Sadu.

PROČITAJTE VIŠE:

DA ŠUMADIJOM UVEK FRULA SVIRA: Milijan iz Kanade donirao deci 50 tradicionalnih intrumenata! (FOTO)

NIJAGARINI VODOPADI U BOJAMA SRPSKE TROBOJKE: Međunarodni festival u čast najvećeg srpskog naučnika!

POLU SRBIN, POLU GRK: Evo ko sada čuva Srpsko vojničko groblje Zejtinlik u Solunu! (FOTO)

Izvor: Danas
Foto: Grad Kragujevac

YOU MAY LIKE