Chicago, IL
55°
Partly Cloudy
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 55°F
Wind: 8mph S
Humidity: 83%
Pressure: 29.94"Hg
UV index: 1
10 am11 am12 pm1 pm2 pm
61°F
63°F
64°F
64°F
66°F
TueWedThuFriSat
43°F / 37°F
45°F / 36°F
48°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 2 years ago

By admin

VELIKI SKANDAL U NEMAČKOJ: Hrvati slavili Dan državnosti, pa izveli nacističku himnu!

Proslavu Dana državnosti Republike Hrvatske, koju je u sredu, 1. juna organizovao tamošnji konzulat u Frankfurtu, na čelu sa generalnim konzulom Vedranom Кonjevodom, obeležio je popriličan skandal.

Na proslavi je umesto zvanične nemačke himne, koja se izvodi od kraja Drugog svetskog rata, izvedena nemačka himna iz vremena nacizma.

Jedan od ljudi koji su bili na proslavi u restoranu Haus Goldštajn u Frankfurtu i bili svedok ovog diplomatskog gafa javio se medijima, prenosi Index.hr.

“Na otvaranju proslave otpevana je hrvatska himna i himna SR Nemačke. Problem je što je umesto sadašnje nemačke himne otpevana verzija koja je zabranjena ili promenjena posle 1945. godine. Umesto ‘Einigkeit und Recht und Freiheit’, otpevana je verzija iz doba nacionalsocijalizma ‘Deutschland Deutschland uber Alles’ (nemačka Nemačka iznad svih). Veće sramote ne može biti“, rekao je.

“Nemačka političarka koja je bila na proslavi odmah je ustala i javno se branila. Generalni konzul Кonjevod, koji nema pojma o Nemačkoj, a kamoli o himni, izgledao je glupo i ništa mu nije bilo jasno. Tragedija je tim veća jer je kao gost bio i Uve Beker, komesar Hesena za antisemitizam, koji je i državni sekretar u vladi Hesena”, rekao je svedok koji je želeo da ostane anoniman.

Nemačka političarka i predstavnica CDU-a u Gradskom veću Frankfurta Anita Akmadža, koja je poreklom iz Hrvatske, potvrdila je da se ovaj incident dogodio.

“Da, nije pevana zvanična nemačka himna, već prva strofa. Odmah sam stala pred okupljene goste i ogradila se od otpevane verzije. Pevači i generalni konzul nekoliko puta suizvinili pred okupljenim gostima”, rekla je predstavnica CDU.

O skandalu ni reč

Zanimljivo je i da ovaj diplomatski neuspeh, u režiji konzula Vedrana Кonjevoda, portal za Hrvate u Nemačkoj Feniks uopšte nije preneo. O toj proslavi objavili su veliki članak sa pregršt fotografija koje potpisuje glavni urednik Feniksa Marijan Dokoz, ali u njemu nema ni reči o izvođenju pogrešne nemačke himne.

Takođe, na službenoj stranici Ambasade Republike Hrvatske u SR Nemačkoj nema vesti o proslavi. Hvale se da Dan državnosti Hrvatske proslavljaju u Berlinu, Hamburgu, Štutgartu i Diseldorfu, ali o skandaloznoj proslavi u Frankfurtu nema ništa.

S obzirom da je incident sa pogrešnom himnom prećutao portal Feniks, kao i da se proslava Dana državnosti u Frankfurtu uopšte ne pominje na zvaničnom sajtu Ambasade, jasno je da je u pitanju pokušaj zataškavanja ovog diplomatskog skandala.

Šokantna nesposobnost hrvatskih diplomata

Stvar je tim gora što je opšte pravilo u nemačkom društvu da se samo treća strofa Deutschlandlieda (Pesme Nemačke) izvodi kao himna posle Drugog svetskog rata.

Šokantno je da Hrvatska ima diplomatske predstavnike u Nemačkoj koji se spotiču o tako elementarne stvari, pa moraju da se izvinjavaju i posipaju pepelom, ali tek kada im neko drugi – u ovom slučaju političarka CDU Anita Akmadža – skrene pažnju na očigledan skandal .

PRATITE NAS I NA FACEBOOK-U:

Izvor: Index.hr
Foto: Printscreen Twitter

YOU MAY LIKE