Chicago, IL
63°
Clear
5:27 am8:06 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 3mph E
Humidity: 72%
Pressure: 29.8"Hg
UV index: 0
12 am1 am2 am3 am4 am
59°F
59°F
54°F
55°F
55°F
SatSunMonTueWed
77°F / 64°F
68°F / 57°F
82°F / 64°F
82°F / 64°F
72°F / 55°F

Published 3 years ago

By admin

VELIKI DAN ZA SRBIJU: Poleteli prvi avioni sa čuvenog Dražinog aerodroma u Pranjanima!

Na Galovića polju čuvenom Dražinom aerodromu meštani Pranjana i posetioci imali su priliku da po prvi put iz vazduha vide prostranstva Ravne Gore,  Suvoborskih visova, planine Maljen ali i svoje varošice. Poletanjem aviona skinuta je prašina sa jedne od najsvetlijih stranica srpske istorije, smatraju ponosni potomci svojih predaka, sa čijih oranica je 1944. Godine spašeno više od 500 savezničkih pilota.

“Za  nas je ovo jedan veliki dan, jer smo konačno doživeli da se  vozimo avionima, mi koji nismo imali priliku, naša deca i unuci su tu i zaista niko nema strah, svi se raduju. Meštani ovog kraja, rizikujući život spasavali su tuđe živote, deleći sa tadašnjim ranim saveznicima poslednje zalogaje oskudne hrane, u teškim ratnim vremenima. Odavde su ih ispratili zdrave i prave svojim kućama i mnogi i danas održavaju veze sa njihovim potomcima. Zauzvrat nikada nisu tražili ništa, sem prijateljstva, u stvari to je duša naroda ovog kraja”, pričaju meštani.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević imao je priliku da sa meštanima i pilotima na Galovića polju u Pranjanima vidi iz vazduha prelepe predele ovog dela zapadne Srbije. Organizatori poručuju da im je cilj razvoj ovog kraja, kako u sportskom, tako i u edukativnom smislu na aerodromu Galović gde se nalazi memorijalni kompleks misije Halijard.

“Videti ceo prelepi predeo Suvobora iz vazduha je nešto posebno i pokušao sam da stvorim sliku kako su naši preci herojski spašavali savezničke pilote 1944. godine. Pranjani postaju turistička destinacija opštine Gornji Milanovac. Imao sam priliku da se družim sa pilotima koji su sleteli na Galovića aerodrom u Pranjanima. Posebnu čast mi je ukazao moj prijatelj Zoran Ilić koji mi je pokazao sve čari letenja”, zaključio je Dejan Kovačević predsednik opštine Gornji Milanovac.

Izvor: Rina Foto: Rina

YOU MAY LIKE