Connect with us

Amerika

VELIKI DAN ZA AMERIKU: Počinje distribucija vakcine protiv koronavirusa!

Published

on

Super hladne pošiljke novoodobrene vakcine protiv koronavirusa trebalo bi da u nedelju budu iznete iz proizvodnog pogona kompanije Fajzer u Kalamazuu u državi Mičigan u prikolicama šlepera, kako bi dalje vazdušnim putem bile distribuirane u regionalna čvorišta širom Sjedinjenih Država.

Inokulacije bi mogle da počnu već u ponedeljak, u trenutku kada broj slučajeva Kovida 19 raste, a Sjedinjene Države se približavaju lestvici od 300.000 smrtnih slučajeva od virusa, prema podacima istraživačkog centra za koronavirus Univerziteta Džons Hopkins.

Glavni šef Operacije Vorp spid, programa za razvoj vakcina Trampove administracije, armijski general Gustav Perna, rekao je na konferenciji za novinare u subotu da će kompanije za dostavu u početku isporučivati doze vakcine u skoro 150 distributivnih centara, a dodatnih oko 450 će dobiti vakcine do srede.

Uprava za hranu i lekove (FDA) kasno u petak odobrila je vakcinu, koju su razvili američki proizvođač lekova Fajzer i nemački partner BioNTek, za hitnu upotrebu. Pokazalo se da je vakcina, koja se mora držati na minus 70 stepeni Celzijusa, 95 odsto efikasna u sprečavanju Kovida 19 u kasnoj fazi ispitivanja.

Zdravstveni radnici i stariji ljudi u staračkim domovima biće prvi na redu koji će dobiti prvu rundu od 2,9 miliona doza. Dve doze po osobi, u razmaku od tri nedelje, potrebne su za maksimalnu rezistenciju na patogen Kovid 19.

Izvršni direktor BioNTeka Ugur Sahin rekao je da će vakcina “pomoći da se spasu životi širom Sjedinjenih Država” i da bi “mogla da ubrza povratak u normalu”.

PROČITAJTE JOŠ:

BRAVO ZA ČIKAGO! Dijaspora šalje paketiće za decu sa Kosova i Metohije!

OVO JE NAJMOĆNIJA SRPKINJA NA SVETU: Ko je Fibi Novaković, bivša agentkinja CIA (FOTO)

SPAKOVAO KOFERE I PRAVAC ČIKAGO: Matematički genije iz Srbije napravio bum u Americi!

Američka federalna vlada planira da ubrza vakcinaciju u narednim nedeljama, posebno ako uskoro bude odobrena vakcina kompanije Moderna Inc.

Savetodavna grupa američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti sastala se u subotu i preporučila vakcinu za široku upotrebu za one starije od 16 godina.

Kasnije će se pozabaviti pitanjem da li grupe kao što su trudnice i one mlađe od 16 godina treba da budu vakcinisane.

Te dve grupe su isključene iz početnih ispitivanja sve dok istraživači ne budu mogli da utvrde da li je vakcina bila relativno bezbedna kod zdravih odraslih, pre testiranja na ranjivijim grupama.

Vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti, dr Antoni Fauči, rekao je u četvrtak da će regulatori i proizvođači lekova započeti klinička ispitivanja u januaru, testirajući bezbednost vakcina na trudnicama i mladima.

Vakcina je prvi put odobrena u Britaniji početkom ovog meseca, a stanovnici te zemlje počeli su da vakcinišu u utorak.

Kanada je takođe odobrila vakcinu i očekuje da će započeti vakcinaciju narednih dana.

Bahrein, Meksiko i Saudijska Arabija takođe su odobrili upotrebu vakcine Fajzer.

Izvor: Glas Amerike
Foto: Pixabay

Advertisement