Chicago, IL
59°
Mostly Cloudy
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 8mph S
Humidity: 79%
Pressure: 29.93"Hg
UV index: 1
11 am12 pm1 pm2 pm3 pm
64°F
66°F
66°F
66°F
68°F
TueWedThuFriSat
45°F / 37°F
46°F / 37°F
50°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

LEGENDA SRPSKOG PRAVA: Slobodan Jovanović je život posvetio Srbiji, a na kraju je osuđen od komunista! (FOTO)

Kao predsednik Srpske kraljevske akademije, rektor Univerziteta u Beogradu, dekan Pravnog fakulteta, urednik Srpskog književnog glasnika, predsednik i potpredsednik Ministarskog saveta Kraljevine Jugoslavije, osnivač i predsednik Srpskog kulturnog kluba, Slobodan Jovanović je svakako jedan od najuglednijih naučnika i profesora u istoriji ne samo Univerziteta u Beogradu već i čitave Srbije.

Pisao je radove iz različitih naučnih oblasti – teorije države i prava, ustavnog prava, političke filozofije, opšte istorije i srpske istorije 19. i 20. veka, sociologije, proučavanja književnog dela, književne i pozorišne kritike.

Njegove studije su pisane poznatim beogradskim stilom. Tridesetih godina 20. veka objavio je sabrana dela u sedamnaest tomova.

Slobodan Jovanović bio je sin Vladimira Jovanovića poslednjeg predsednika Srpskog učenog društva uoči osnivanja Srpske kraljevske akademije, profesora političke ekonomije, ministra finansija, senatora i poslanika Narodne skupštine.

Slobodan Jovanović je posle gimnazijskog obrazovanja stečenog u Beogradu produžio školovanje u inostranstvu, u Minhenu, Cirihu, Ženevi i Parizu.

Bio je činovnik, a potom šef Prosvetnog odeljenja i sekretar Prosvetnog odbora, savetodavnog tela Ministarstva inostranih dela u nacionalnim, prosvetnim i crkvenim pitanjima srpskog naroda u Staroj i Južnoj Srbiji.

Slobodan Jovanović je pripadao krugu osnivača političkog i književnog lista Red i književnih časopisa Srpski pregled i Srpski književni glasnik.

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu bio je više od četrdeset godina

U knjizi o državi koju je objavio četiri puta, razmatrao je opšti pojam države, teoriju nastanka države, različite filozofske teorije o državi i društvu, pojam državne suverenosti, odnos države i prava, pravnu državu i samoograničenje države podelom vlasti i dvodomnim parlamentarnim sistemom.

Slobodan je u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu bio šef Ratnog presbiroa Vrhovne komande.

Po okončanju rata učestvovao je u radu Mirovne konferencije u Parizu 1919. godine kao predsednik Sekcije za međunarodno pravo Delegacije Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca.

Predsednik Srpske kraljevske akademije bio je od 1928. do 1931. godine.

PROČITAJTE VIŠE:

Bio je osnivač i predsednik Srpskog kulturnog kluba 1937. godine. Smatrao ja da Srpski kulturni klub treba da bude mesto sastanka i razgovora za sve koji su zainteresovani za pitanja srpske duhovne i materijalne kulture.

Nakon puča od 27. marta 1941. godine prihvatio je da uđe u višestranačku vladu kao drugi potpredsednik Ministarskog saveta (vlade).

Posle Aprilskog rata vlada je nastavila rad u Engleskoj gde su se od početka Drugog svetskog rata 1939. godine, duže ili kraće vreme, nalazila sedišta vlada skoro svih okupiranih evropskih država. Slobodan Jovanović je učestvovao u radu četiri vlade, dva puta kao predsednik i dva puta kao potpredsednik.

Na političkom suđenju održanom jula 1946. godine u Beogradu Slobodan Jovanović je osuđen u odsustvu na dvadeset godina robije s prinudnim radom i konfiskaciju celokupne imovine.

Umro je u Londonu 1958. godine. Početkom devedesetih godina ponovo su u Beogradu objavljena njegova sabrana dela. Rehabilitovan je 2007. godine. U Beograd su preneti njegovi posmrtni ostaci 2011.

POVEZANE TEME:

FANTASTIČNO OTKRIĆE U VIMINACIJUMU: Arheolozi otkopali ostatke rimske trijumfalne kapije! (FOTO, VIDEO)

SRPSKI GEN ŽIVI OD BRONZANOG DOBA: Neverovatni rezultati istraživanja o poreklu našeg naroda! (FOTO)

NAJVOLJENIJI BEOGRADSKI PROFESOR: Miloš N. Đurić, genije koji je zauvek zadužio Srbiju! (FOTO)

Izvor: RTS
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE