Connect with us

Istorija

LEGENDA SRPSKOG PRAVA: Slobodan Jovanović je život posvetio Srbiji, a na kraju je osuđen od komunista! (FOTO)

Published

on

Kao predsednik Srpske kraljevske akademije, rektor Univerziteta u Beogradu, dekan Pravnog fakulteta, urednik Srpskog književnog glasnika, predsednik i potpredsednik Ministarskog saveta Kraljevine Jugoslavije, osnivač i predsednik Srpskog kulturnog kluba, Slobodan Jovanović je svakako jedan od najuglednijih naučnika i profesora u istoriji ne samo Univerziteta u Beogradu već i čitave Srbije.

Pisao je radove iz različitih naučnih oblasti – teorije države i prava, ustavnog prava, političke filozofije, opšte istorije i srpske istorije 19. i 20. veka, sociologije, proučavanja književnog dela, književne i pozorišne kritike.

Njegove studije su pisane poznatim beogradskim stilom. Tridesetih godina 20. veka objavio je sabrana dela u sedamnaest tomova.

Slobodan Jovanović bio je sin Vladimira Jovanovića poslednjeg predsednika Srpskog učenog društva uoči osnivanja Srpske kraljevske akademije, profesora političke ekonomije, ministra finansija, senatora i poslanika Narodne skupštine.

Slobodan Jovanović je posle gimnazijskog obrazovanja stečenog u Beogradu produžio školovanje u inostranstvu, u Minhenu, Cirihu, Ženevi i Parizu.

Bio je činovnik, a potom šef Prosvetnog odeljenja i sekretar Prosvetnog odbora, savetodavnog tela Ministarstva inostranih dela u nacionalnim, prosvetnim i crkvenim pitanjima srpskog naroda u Staroj i Južnoj Srbiji.

Slobodan Jovanović je pripadao krugu osnivača političkog i književnog lista Red i književnih časopisa Srpski pregled i Srpski književni glasnik.

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu bio je više od četrdeset godina

U knjizi o državi koju je objavio četiri puta, razmatrao je opšti pojam države, teoriju nastanka države, različite filozofske teorije o državi i društvu, pojam državne suverenosti, odnos države i prava, pravnu državu i samoograničenje države podelom vlasti i dvodomnim parlamentarnim sistemom.

Slobodan je u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu bio šef Ratnog presbiroa Vrhovne komande.

Po okončanju rata učestvovao je u radu Mirovne konferencije u Parizu 1919. godine kao predsednik Sekcije za međunarodno pravo Delegacije Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca.

PROČITAJTE JOŠ:

OVO JE NAJMOĆNIJA SRPKINJA NA SVETU: Ko je Fibi Novaković, bivša agentkinja CIA (FOTO)

“VOLELA BIH DA BAR IMAMO ZA UŽINU”: Potresni vapaj Maje (12) i njenih sestara (FOTO)

MISTERIOZNI SLIKAR MILIĆ OD MAČVE: Neke njegove izložbe su bile zabranjene, a evo šta je govorio o Srbima

Predsednik Srpske kraljevske akademije bio je od 1928. do 1931. godine.

Bio je osnivač i predsednik Srpskog kulturnog kluba 1937. godine. Smatrao ja da Srpski kulturni klub treba da bude mesto sastanka i razgovora za sve koji su zainteresovani za pitanja srpske duhovne i materijalne kulture.

Nakon puča od 27. marta 1941. godine prihvatio je da uđe u višestranačku vladu kao drugi potpredsednik Ministarskog saveta (vlade).

Posle Aprilskog rata vlada je nastavila rad u Engleskoj gde su se od početka Drugog svetskog rata 1939. godine, duže ili kraće vreme, nalazila sedišta vlada skoro svih okupiranih evropskih država. Slobodan Jovanović je učestvovao u radu četiri vlade, dva puta kao predsednik i dva puta kao potpredsednik.

Na političkom suđenju održanom jula 1946. godine u Beogradu Slobodan Jovanović je osuđen u odsustvu na dvadeset godina robije s prinudnim radom i konfiskaciju celokupne imovine.

Umro je u Londonu 1958. godine. Početkom devedesetih godina ponovo su u Beogradu objavljena njegova sabrana dela. Rehabilitovan je 2007. godine. U Beograd su preneti njegovi posmrtni ostaci 2011.

Izvor: RTS
Foto: Wikimedia Creative Commons

Advertisement