Chicago, IL
57°
Cloudy
5:56 am7:40 pm CDT
Feels like: 54°F
Wind: 16mph SSW
Humidity: 44%
Pressure: 29.82"Hg
UV index: 0
3 am4 am5 am6 am7 am
55°F
55°F
55°F
55°F
55°F
WedThuFriSatSun
43°F / 36°F
54°F / 45°F
57°F / 55°F
73°F / 61°F
72°F / 57°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

VELIKA SVETINJA STIGLA U ČIKAGO: U srpskoj crkvi krst sa delom raspeća i kapima Hristove krvi (VIDEO + FOTO)

Sinoć je u srpsku crkvu Svetog Stefana Dečanskog u Čikagu stigla velika hrišćanska svetinja, časni krst iz manastira sa grčkog ostrva Krit, inače jedan od samo dva krsta koji po predanju sadrže delove raspeća na kojima su kapi krvi Hristove…

Otac Aleksandar Petrović, paroh crkve Svetog Stefana Dečanskog, dočekao je na grčkog monaha koji je doneo svetinju rečima “Hristos vaskrse” na srpskom i grčom, nakon čega je služen akatist.

Nakon bogosluženja okupljeni vernici u prepunoj crkvi imali su prilike da celivaju krst, nakon čega je održana kratka beseda i predavanje o njegovom poreklu i značaju.

Tako su prisutni mogli da saznaju i predanje o tome kako je maleni krst koji u sebi sadrži i delić časnog i živototvornog Krsta Gospodnjeg, na kome je pre više od dve hiiljade godina bio razapet Isus Hrist, dospeo u manastir na Kritu.

Mnoga su se čuda desila nad ovim krstom svima onima koji čvrsto veruju u isceliteljsku moć koju Gospod kroz krst svoj časni izliva”, rečeno je tom prilikom, a pozvani su i svi oni koji su u nekoj nevolji iili bolesti da se pomole pred krstom.

Pogledajte kako je to izgledalo u našoj foto reportaži…

Piše: Antonije KOvačević Foto: Antonije Kovačević / Bojan Jovanović

YOU MAY LIKE