Chicago
37°
Mostly Cloudy
6:56 am5:13 pm CST
Feels like: 28°F
Wind: 18mph WSW
Humidity: 81%
Pressure: 29.94"Hg
UV index: 0
WedThuFri
41/36°F
43/32°F
34/25°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

VELIKA POBEDA SERBIAN TIMES-A: Porodica Ilić sa Kosova uskoro useljava u stan, koji će opremiti dobri ljudi iz dijaspore!

Tekst koji je Serbian Times prekjuče objavio, a govori o surovom životu stanovnika kontejner naselje u Gračanici, na Kosovu i Metohiji, izazvao je veliku pažnju javnosti, kako u Srbiji, tako i u dijaspori. Našoj se redakciji, naime, javilo nekoliko pojedinaca, kompanija i srpskih udruženja iz Sjedinjenih Američkih Država koji su izrazili želju da pomognu porodici Zorana Ilića, ali i drugima koji u teškim i nehumanim uslovima žive u naselju Padalište.

S druge strane, Serbian Times je juče pokušao da animira neke ljude na položajima da pomognu u rešavanju ovog problema. Prvi se odazvao i pružio nam podršku generalni konzul Republike Srbije u Čikagu Damjan Jović, bivši zamenik šefa Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a posle njega javio nam se i predsednik srpske opštine Gračanica Srđan Popović, koji je uredniku našeg portala obećao da će stambeni problem porodice Ilić biti rešen u najskorije moguće vreme.

-Zoran i njegova porodica će uskoro dobiti stan koji zaslužuju u Gračanici, čim se završe neke administrativne stvari i čim on bude useljiv. Još od ranije znamo za problem porodice Ilić i pokušavali smo da ga rešimo, a sada su se konačno i stekli uslovi za to, kaže Popović.

Redakcija Serbian Times-a je u međuvremenu već organizovala veliku humanitarnu akciju, tako da će porodici Ilić, odmah po useljenju, stan biti kompletno opremljen kućnim aparatima, nameštajem, odećom, obućom, hranom i svim što je potrebno za normalan život.

BRZA REAKCIJA: Gradonačelnik Opštine Gračanica Srđan Popović obećao Ilićima skoro useljenje

Srđan Popović ističe da je u kontejnerima koje su ruski vojnici ostavili sa sobom nakon povlačenja sa Kosmeta, nakon martovskog pogroma 2004. godine za ovih 17 godina bilo zbrinuto mnogo ljudi, od kojih su neki u međuvremenu napustili Padalište, a neki ostali, čekajući bolje dane.

-Tu su ostale još tri porodice, među kojima i porodica Zorana Ilića, ostalo su pojedinci koji ovde borave dok im ne pronađemo adekvatniji smeštaj. Oni su u nadležnosti Komesarijata za izbeglice, plaćena im je struja i voda i imaju jedan obroj dnevno. Nekima je u međuvremenu obezbeđen krov nad glavomj, ali su se oni vratili u kontejnere jer nisu mogli da plaćaju račune, kaže naš sagovornik.

Na naše pitanje da li će u skorije vreme biti rešen smeštaj i drugim stanovnicima kontejner naselja, Popović kaže:

-Opština Gračanica, zajedno sa UNHCR, intenzivno radi na tome da se izgradi dovoljno stanova za sve naše ljude koji trenutno nemaju gde da borave. Nadam se da ćemo u narednih nekoliko meseci imati prilike da im saopštimo dobre vesti.

Zanimalo nas je da li, dok se to ne desi, postoji mogućnost da se poboljšaju uslovi za život u Padalištu, da se popravi mokri čvor, a toaleti i kupatilo dovedu u red…

-Više puta smo popravljali te instalacije i poradićemo na tome da narednih dana rešimo i te sanitarne probleme, kaže Popović.

Po njegovim rečima, veliki problem je nedostatak posla koji bi ljudima omogućio da normalno žive i plaćaju svoje račune.

-U poslednje vreme zaposlili smo oko 70 ljudi, dosta lekara i medicinskih sestara, a nadamo se da ćemo u skorije vreme otvoriti pogone za proizvodnju stočne hrane i preradu pilećeg mesa, što bi značilo još nekoliko desetina radnih mesta. Država Srbija ulaže velike napore da omogući ostanak i opstanak Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji, situacija je bolja nego što je bila ranije, ali je pred nama još puno posla.

Podsećamo, u kontejner naselju Padalište, na dva kilometra od centra Gračanice, živi oko trideset osoba, među kojima i dosta dece. Metalni kontejneri su u poluraspadnom stanju, boravak u njima otežan je u letnjim mesecima, kada se od visokih temperatira usijaju, a zimi ih je teško zagrejati, što dodatno pogoršavaju isključenja struje od strane kosovske elektrodistribucije.

Tekst: Antonije Kovačević Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE

KAKVA SCENA USRED AMERIKE: Najveći MMA borac svih vremena završio karijeru uz “Himnu za spas Srbije”! (VIDEO)
SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
A NIKO JOJ NIJE VEROVAO: Srpska pevačica sinoć je bila na dodeli Gremija sa Bijonse i Adel!
UGLEDNI LEKAR SUPRUZI NANEO STRAŠNE POVREDE: Dobio 30 dana pritvora, isplivali jezivi detalji!
ZOVU JE “KRALJICA TROTOARA”: Švajcarski mediji srpsku pevačicu proglasili najpopularnijom prostitutkom!
AMERIKANKA IZVREĐALA NOLETA I SRPSKI NAROD: Ne priznajem Đokovićevu titulu, Srbi imaju sindrom žrtve!
VELIKI DAN ZA NJUJORŠKE SRBE: Patrijarh služio prvu liturgiju u crkvi Svetog Save otkako je ona izgorela na Uskrs 2016. godine (VIDEO)
MOŽE SE ŽIVETI OD UMETNOSTI U SRBIJI: Svojim slikama i lepotom Danica napravila ozbiljan biznis na društvenim mrežama!