Chicago, IL
63°
Clear
6:08 am7:31 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 7mph E
Humidity: 35%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 0
10 pm11 pm12 am1 am2 am
55°F
54°F
50°F
50°F
50°F
TueWedThuFriSat
70°F / 61°F
66°F / 48°F
57°F / 46°F
55°F / 43°F
52°F / 39°F

Published 2 years ago

By admin

VELIKA POBEDA GRAĐANA: Loznica ukinula prostorni plan u kom je rudnik litijuma!

Skupština grada Loznice je, na sednici po hitnom postupku, stavila van snage odluku o donošenju Prostornog plana tog grada kojim je bila predviđena izgradnja rudnika litijuma u tom kraju, javlja reporter Euronews Srbija.

Odluka je usvojena bez prethodne rasprave. Sednica Skupština grada odlučila je po inicijativi građana podnetoj 1. novembra, pošto je udruženje Ne damo Jadar predalo više od 5.000 potpisa.

Prethodno je Skupština Loznice u julu izglasala upisivanje projekta “Jadar” u Prostorni plan grada. I tada su organizovani protesti ispred gradske skupštine. Inače, upis ovog projekta u Prostorni plan grada Loznice, koji je sada stavljen van snage, bio je prvi korak da Rio Tinto krene u izgradnju rudnika za koji je izdvojio je 2,4 milijarde.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u utorak, na otvorenoj sednici Vlade kojoj je prisustvovao, da će Loznica ukinuti prostorni plan.

“Mislim da će sutra ili prekosutra skupština grada Loznice doneti odluku o ukidanju prostornog plana koji je već donet, tako da ćemo drugačije da razgovaramo sa Rio Tintom i sa svima drugima u budućnosti”, rekao je Vučić na sednici Vlade Srbije.

Protesti prethodna tri vikenda

Prethodno je ispred Skupština grada Loznice održan protest 29. novembra jer je bilo najavljeno da će odbornici govriti o iskopavanju jadarita, ali sednica Skupštine nije održana.

U gradovima Srbije prethodna tri vikenda održani su protesti i blokade puteva. Iz Udruženja Kreni-promeni izneli su dva zahteva protesta – povlačenje Zakona o eksproprijaciji iz procedure i izmene Zakona o referendumu. Pošto su ti zahtevi ispunjeni, pokret Kreni-promeni je odustao od blokada, a Ekološki ustanak je održao još jedan protest sa koga su tražili da kompanija Rio Tinto ode iz Srbije.

“Nema mira dok se ne protera Rio Tinto i ne zabrani eksploatacija litijuma, a oni koji su doveli Rio Tinto ne skinu sa vlasti. Zahtevamo brisanje projekta ‘Jadar’ iz prostornog plana Loznice i drugih gradova”, poručio je jedan od organizatora, Aleksandar Jovanović Ćuta iz pokreta Ekološki ustanak okupljenima ispred Sava centra.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Euronews
Foto: Printscreen YouTube / Al Jazeera Balkans

YOU MAY LIKE