Chicago, IL
37°
Cloudy
5:59 am7:38 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 7mph WNW
Humidity: 54%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
5 am6 am7 am8 am9 am
36°F
36°F
36°F
39°F
43°F
MonTueWedThuFri
64°F / 52°F
61°F / 37°F
43°F / 37°F
55°F / 46°F
57°F / 57°F

Published 4 years ago

By Sanja Ilić

VELIKA ČAST – “TESLA NATION” PRIKAZAN NA HARVARDU: Film o uspešnim Srbima predstavljen studentima najstarijeg američkog univerziteta

Projekciji je prisustvovao reditelj filma Željko Mirković, koji se tom prilikom obratio prisutnima

Filmsko ostvarenje “Tesla nation”, jedini srpski kandidat za Oskara u kategoriji dugometražnih dokumentaraca, posle brojnih prikazivanja širom Amerike predstavljen je i studentima najstarijeg i jednog od najprestižnijih američkih univerziteta – Harvard.

Projekciji je prisustvovao reditelj filma Željko Mirković, koji se tom prilikom obratio prisutnima.

Publika je kroz dokumentarac imala prilike da se upozna sa biografijama i dostignućima istaknutih Srba koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji SAD i Srbije poslednjih dvesta godina, poput Džordža Fišera (Đorđa Šagića) – prvog našeg doseljenika na američko tlo, Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Volta Bogdanića, Gordane Vunjak Novaković, Karla Maldena, Stiva Tešića, Pitera Bogdanoviča i drugih.

REDITELJ FILMA: Željko Mirković posle projekcije razgovarao sa studentima

Učešće u filmu “Teslin narod” uzelo je oko 70 uspešnih predstavnika Srba čije priče na najbolji mogući način oslikavaju potencijale jednog naroda.

U ulozi Nikole Tesle je Džek Dimić, jedan od retkih srpskih glumaca koji može da se pohvali uspehom u Holivudu.

Ovaj dugometražni dokumentarni film rađen je u produkciji Optimistik filma i RTS-a, na inicijativu Tesla Science Foundation iz Filadelfije.

Da bi dokumentarac bio nominovan za prestižnu nagradu Oskar potrebno je da što veći broj ljudi pogleda ovo ostavrenje. Do sada je premijere imao u Beogradu, u Ujedinjenim nacijama u Njujorku, Los Anđelesu, Pitsburgu, Bostonu, Majamiju, Patersonu u Nju Džersiju, Vašingtonu, Milvokiju.

TEKST: Serbian Times FOTO: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE