Connect with us

Amerika

VELIKA ČAST – “TESLA NATION” PRIKAZAN NA HARVARDU: Film o uspešnim Srbima predstavljen studentima najstarijeg američkog univerziteta

Published

on

Projekciji je prisustvovao reditelj filma Željko Mirković, koji se tom prilikom obratio prisutnima

Filmsko ostvarenje “Tesla nation”, jedini srpski kandidat za Oskara u kategoriji dugometražnih dokumentaraca, posle brojnih prikazivanja širom Amerike predstavljen je i studentima najstarijeg i jednog od najprestižnijih američkih univerziteta – Harvard.

Projekciji je prisustvovao reditelj filma Željko Mirković, koji se tom prilikom obratio prisutnima.

Publika je kroz dokumentarac imala prilike da se upozna sa biografijama i dostignućima istaknutih Srba koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji SAD i Srbije poslednjih dvesta godina, poput Džordža Fišera (Đorđa Šagića) – prvog našeg doseljenika na američko tlo, Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Volta Bogdanića, Gordane Vunjak Novaković, Karla Maldena, Stiva Tešića, Pitera Bogdanoviča i drugih.

REDITELJ FILMA: Željko Mirković posle projekcije razgovarao sa studentima

Učešće u filmu “Teslin narod” uzelo je oko 70 uspešnih predstavnika Srba čije priče na najbolji mogući način oslikavaju potencijale jednog naroda.

U ulozi Nikole Tesle je Džek Dimić, jedan od retkih srpskih glumaca koji može da se pohvali uspehom u Holivudu.

Ovaj dugometražni dokumentarni film rađen je u produkciji Optimistik filma i RTS-a, na inicijativu Tesla Science Foundation iz Filadelfije.

Da bi dokumentarac bio nominovan za prestižnu nagradu Oskar potrebno je da što veći broj ljudi pogleda ovo ostavrenje. Do sada je premijere imao u Beogradu, u Ujedinjenim nacijama u Njujorku, Los Anđelesu, Pitsburgu, Bostonu, Majamiju, Patersonu u Nju Džersiju, Vašingtonu, Milvokiju.

TEKST: Serbian Times FOTO: Privatna arhiva

Advertisement