Chicago
63°
Clear
6:40 am6:45 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 7mph SE
Humidity: 78%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 0
MonTueWed
70/63°F
70/61°F
66/61°F

Published 4 months ago

By Serbian Times

VELIČANJE USTAŠTVA U KOMŠILUKU: Evo gde je ove godine služena misa za “blajburške žrtve”!

Za mesto gde će se ove godine održati komemoracija blajburškim žrtvama izabran je Stolac. Znameniti hercegovački gradić u FBiH, većinski naseljen hrvatskim narodom.

Svake godine se uzburkaju strasti u vezi s obeležavanjem i religijskim obredom za žrtve stradale kod Blajburga dok su bežale za mesta zločina – NDH, gde se u Drugom svetskom ratu četiri godine sprovodilo sistemsko istrebljenje srpskog naroda.

Takva misa se pre nekoliko godina pokazala kao nepoželjna i za žitelje Sarajeva, pa su organizovani protesti ispred Katedrale, a prethodno su na memorijal primedbe imale i vlasti Austrije, uglavnom zbog isticanja nacističkih simbola.

Za neke u Hrvatskoj Blajburg je, pak, mesto zločina savezničkih snaga u kojima su u osvetničkoj akciji i bez suđenja ubijeni i nedužni civili, mahom Hrvati. Obeležavanju je u svojstvu izaslanika predsednika Vlade Hrvatske prisustvovao i Gordan Grlić Radman, ministar evropskih i spoljnih poslova Hrvatske.

Ni pomen blajburškim žrtvama koji je održan u nedelju u Stocu nije prošao bez reakcija.

„Dopuštanje da se u Stocu održi ’komemoracija blajburškim žrtvama’ je skandal i civilizacijski korak unazad. Ono što se u uređenim društvima najstrože kažnjava, kod nas prolazi i bez reakcije nadležnih institucija”, rekao je Branislav Borenović, predsednik opozicionog PDP-a.

PROČITAJTE VIŠE:

Za održavanje takozvane središnje komemoracije za „žrtve Blajburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda”, pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, i na mestu gde se nalazi jedna od najvećih srednjovekovnih nekropola stećaka, nisu sasvim blagonaklono gledali ni strani predstavnici.

Kristijan Šmit je ranije poručio da se „komemoracije žrtvama ne smeju koristiti za umanjivanje zločina koje su počinili nacističke snage i njihovi saveznici tokom Drugog svetskog rata”, naglasivši da je isticanje ustaških i drugih fašističkih simbola uvredljivo.

Domaćini ovog skupa i njegovi organizatori, komentarišući upozorenja da je nedopustivo veličanje nacizma i ustaških simbola, tvrde kako se na ovim memorijalima samo mole za žrtve, ali se s druge strane svake godine čuju i prigovori kako pozadina ovih skupova skriva i proustaški sentiment.

Branislav Borenović kaže kako je BiH, pored Hrvatske, jedino mesto na svetu gde je moguće veličati ustaštvo i nacizam.

„Odaje se počast onima koji su kreirali monstruoznu ideologiju koja je glasila ’trećinu pobiti, trećinu pokatoličiti, trećinu proterati’, s namerom da se zatre trag Srbima na ovim prostorima. Institucije na svim nivoima imale su obavezu da reaguju na ovo sramno okupljanje”, kaže Borenović.

POVEZANE TEME:

HRVATSKI SVEŠTENIK PORUČIO: Ko ne osudi zločin u Jasenovcu, taj ne može biti vernik!

AVANTURA ZA TRI DRUGA: Zastavinim kombijem krenuli na 2.500 km dugo putovanje kroz bivšu Jugoslaviju! (VIDEO)

KAKO JE KRF BRANIO SRBE OD NATO AGRESIJE: Ovo je Janis Trepeklis, predvodnik demonstranata koji su pružili podršku našoj zemlji!

Izvor: Politika
Foto: HDZ BiH

YOU MAY LIKE