Chicago, IL
37°
Cloudy
5:59 am7:38 pm CDT
Feels like: 32°F
Wind: 8mph NW
Humidity: 54%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
4 am5 am6 am7 am8 am
37°F
36°F
36°F
36°F
39°F
MonTueWedThuFri
64°F / 52°F
61°F / 37°F
43°F / 37°F
55°F / 46°F
57°F / 57°F

Published 4 years ago

By admin

VEČNA MUDROST ARČIBALDA RAJSA: Evo šta je napisao posle osvajanja Kajmakčalana!

Malo je bitki koje su tako snažno uticale, ne toliko na ishod, koliko na moral i stanje srpske vojske u Prvom svetskom ratu, kao što je to bila bitka na Кajmakčalanu.

Ovu rečenicu napisao je Arčibald Rajs, švajcarski forenzičar i najveći prijatelj srpskog naroda tokom ovih teških vremena.

I danas istoričari govore o značaju osvajanja Кajmakčalana i činjenici da je bila reč o prvoj pobedi srpske vojske posle povlačenja preko Albanije.

Mesto sukoba Bugari su zvali Borisov grad – neosvojivo mesto. Tako je i bilo do dolaska srpske vojske…

Osvajanje kapije slobode

Osamnaest dugih septembarskih dana 1916. godine srpski vojnici su pokušavali da osvoje Кajmakčalan od Bugara. Osamnaest dana su Bugari, uz velike gubitke i probleme odolevali.

Za Srbe, bitka je bila početak povratka kući. Posle duge i u istoriji nezapamćene golgote preko Albanije koja je Srbiju stajala nebrojano života, Кajmakčalan je postao mesto koje se ne sme izgubiti jer će se tako, simbolično, izgubiti i svaka šansa za povratak u domovinu.

Tako je i nastao naš naziv za ovo mesto – Кapije slobode – mesto na kome su srpski vojnici prvi put posle dve godine rasejanja ponovo zakoračili u svoju zemlju.

Posle osamnaest dana krvave borbe, 30. septembra 1916. godine na vrhu Sveti Ilija, na 2.524 metara nadmorske visine, konačno se vijorila srpska zastava.

Crkva Sv. Petra na Kajmakčalanu / Wikipedia Creative Commons

Srbi idu kući

Bitka na Кajmakčalanu bila je prvi korak ka velikom povratku srpske vojske. Nakon nje, saveznici su dobili dokaz da na Srbiju još uvek mogu da računaju. Neprijatelji su shvatili da Solunski front nije tek sporedno ratište i da će se upravo na njemu odlučivati sudbina Prvog svetskog rata. Svet je video da se Srbi vraćaju kući!

Arčibald Rajs, švajcarski forenzičar, kriminolog i veliki prijatelj Srba koji je sa vojskom i narodom prešao Albaniju, Solunski front i sa Moravskom divizijom umarširao u oslobođeni Beograd, novembra 1918. godine. o Кajmakčalanu je u svojoj knjizi “Šta sam video i proživeo u velikim danima” zapisao i ovo:

“Noga srpskog vojnika stupila je ponovo na zemljište njegove otadžbine.”

Arčibald Rajs je do kraja života ostao sudbinski vezan za Кajmakčalan. Nakon smrti 8. avgusta 1929. po sopstvenoj želji njegovo srce odneseno je u urni na Кajmakčalan, gde je sahranjeno zajedno sa ostalim oslobodiocima Solunskog fronta.

Na urni piše: “Ovde u ovoj urni, na vrhu Кajmakčalana Zlatno srce spava, Prijatelj Srba iz najtežih dana, Junak Pravde, Istine i Prava, Švajcarca Rajsa, kom` nek je slava.“

Nažalost, srce Arčibalda Rajsa više se ne nalazi u urni i smatra se izgubljenim u vrtlogu istorije.

Urna u kojoj se nalazilo srce Arčibalda Rajsa / Wikipedia Creative Commons

Stanovnici te oblasti tvrde da je srce Arčibalda Rajsa ostalo u malenoj crkvi Svetog Petra sve do povlačenja JNA iz Makedonije početkom devedesetih godina.

To tvrde planinari koji su se peli na vrh, ali i pastiri koji na planini čuvaju stada. Današnji meštani se pozivaju na svedočenje jednog čobanina koji je bio na padini kada su se vojnici JNA povlačili. Pastir im je, navodno, rekao da su vojnici pred sumrak odlazili sa karaule natovareni opremom, oružjem i svime što se tamo nalazilo:

„Jedan od njih u rukama je nosio nešto zamotano u hartiju i pazio da se ne saplete dok su se spuštali niz strminu. Drugi vojnik mu je zamerio: ‘Vidi koliko smo mi natovareni oružjem, a tebi je u rukama verovatno neka flaša rakije!’. ‘Ovo što ja nosim je mnogo važnije od oružja i svega što ste vi natovarili na leđa i na konje’, odgovorio je vojnik. Posle nekoliko dana, kada je pastir ušao u crkvu na vrhu planine, primetio je da tamo više nema urne pa je posumnjao da je to bilo ono ‘moćno oružje’ koje je odneseno sa planine.“

Izvor: Istorijski Zabavnik
Foto: Wikipedia Creative Commons

YOU MAY LIKE