Chicago, IL
61°
Partly Cloudy
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 59°F
Wind: 11mph S
Humidity: 46%
Pressure: 29.52"Hg
UV index: 0
11 pm12 am1 am2 am3 am
59°F
59°F
55°F
55°F
55°F
TueWedThuFriSat
66°F / 27°F
32°F / 21°F
48°F / 32°F
48°F / 37°F
59°F / 46°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

VEČE BALKANSKE MAGIJE U ČIKAGU: Ovacije za Vlatka Stefanovskog i Tea Spasova, akustika se slušala na nogama! (VIDEO+FOTO)

Makedonsko-bugarski etno duet, Vlatko Stefanovski i Teodosi Spasov, održali su sinoć izuzetno nadahnut koncert u Compass Areni u Čikagu. Potpomognuti raspoloženom publikom, oni su u večeri, koju su s razlogom nazvali “Night of Balkan magic”, preneli deo balkanske kulturne baštine na američki kontinent. Nesebično i virtuozno.

U dva muzička seta, sastavljena od samih muzičkih bisera, dva velika umetnika su prošetali prisutne kroz zvuke i ritmove Balkana. Od “Gipsy song”, preko “Bistre vode”, do “Jovano, Jovanke”, na čiji je zarazni jen-dva-tri ritam plesala cela dvorana. Putovanje je završeno u Skoplju, istoimenom pesmom, koja dolazi iz grada iz koga je te večeri bilo i najviše ljudi u publici.

Vlatko Stefanovski bio je presrećan posle završenog koncerta u organizaciji Serbian Times i El Arte…

-Fantastičan koncert, prekrasna atmosfera, iznad svih mojih očekivanja. Hvala svima koji su došli i podržali ovaj koncert. Nadam se da ću uskoro doći ovde sa mojim Triom u jednoj drugačijoj, moćnoj, električnoj varijanti. Do skorog viđenja, da smo živi i zdravi!, poručio je Stefanovski.

Podsećamo, Vlatko Stefanovski je sa svojom grupom „Leb i Sol“ ostvario sjajnu karijeru kao jedan od najistaknutijih jugoslovenskih bendova 1980-ih. Kasnije je kao solo gitarista svirao sa vrhunskim muzičarima poput Tomija Emanuela, Stokela Rozenberga, Jana Akermana, Manua Kačea, Stefana Milenkovića, Kudsija Ergunera, Bojana Z, Tonija Levina…

Našim čitaocima manje poznatog Bugarina Teodosija Spasova je Newsweek prepoznao kao jednog od najtalentovanijih muzičara na istočnoj hemisferi. Sarađivao je sa Eniom Morikoneom, Dejvom Libmanom, Endijem Šepardom, Albertom Mangelsdorfom, Kazumijem Vatanabeom. Između 1998. i 2012. bio je član glavne postave irske muzičke i plesne produkcije Riverdance.

Sinoć su Stefanovski i Spasov svirali u Njujorku a na svojoj američko-kanadskoj turneji nastupiće još u Bostonu 26.oktobra, Montrealu 28.oktobra, Torontu 29.oktobra, Las Vegasu 1.novembra, Los Anđelesu 3.novembra, i za kraj u Sietlu 4.novembra.

Tekst: Antonije Kovačevič Foto: Nemanja Zdravković

YOU MAY LIKE