Connect with us

Srbija

VAŽNA SPONA U ODNOSU SRBIJE I SAD: Kongres srpsko-američkog prijteljstva proslavio dve godine rada (FOTO)

Published

on

“Ukoliko želimo da vratimo odnose između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država na najviši nivo kakav smo imali u prošlosti, moramo zajedno da radimo, da se međusobno uvažavamo, razumemo i poštujemo u obostranom interesu”, rečeno je na obeležavanju dve godine rada KSAP

U Beogradu je obeleženo dve godine rada Kongresa srpsko-američkog prijateljstva (KSAP) u prisustvu velikog broja ministara, diplomata, privrednika, predstavnika nevladinog sektora i medija.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović rekla je da nije jednostavno objasniti promenljivost u odnosima Srbije i SAD. 

“Ukoliko želimo da vratimo odnose između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država na najviši nivo kakav smo imali u prošlosti, moramo zajedno da radimo, da se međusobno uvažavamo, razumemo i poštujemo u obostranom interesu. Zahvaljujući spoljnoj politici predsednika Aleksandra Vučića, koju sprovodi ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, danas imamo šansu za novi početak”, izjavila je ona.

ZORANA MIHAJLOVIĆ: Srbiji je mesto u Evropi, na Zapadu, u saradnji sa SAD

“Mnogo toga smo prošli zajedno, boreći se na istoj strani u oba svetska, rata kada smo pokazali da smo najpouzdaniji partner SAD. Ne zaboravljamo Mihajla Pupina, koji je bio prijatelj sa američkim predsednikom Vudrom Vilsonom, ili Nikolu Teslu, koji je izume koji su promenili svet napravio upravo u SAD”, navela je Mihajlovićeva. 

Ministarka je dodala da sigurno nema Amerikanca koji nije čuo sa Vladu Divca, Milu Jovović i Karla Maldena, čiji su koreni u Srbiji. 

“A onda je tu uspešnu zajedničku istoriju izbrisao krvavi raspad Jugoslavije, koji je okončan NATO operacijom nad Srbijom. Mi to ne možemo da zaboravimo, ali od tada je prošlo više od 20 godina i moramo zajednički da se potrudimo da povratimo dobre odnose. Svesna sam da je srce Srbije na istoku, ali takođe znam da je Srbiji uvek bilo dobro kada joj je glava bila okrenuta ka Zapadu. Srbiji je mesto u Evropi, na Zapadu, u saradnji sa SAD, ali to nikako ne znači da treba da zaboravimo sve svoje prijatelje na Istoku”, rekla je ona, i istakla da upravo Kongres srpsko-američkog prijateljstva treba da bude spona u novoj svetlijoj budućnosti i odnosima naše dve države. 

Osim potpredsedice Mihajlović, na ovoj svečanosti govorili su i osnovač KSAP i potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković, član Upravnog odbora Nacionalnog demokratskog instituta Džejms O Brajan, ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

IZVOR: Rina FOTO: Rina/US ambassy

Advertisement