Chicago
61°
Fair
6:40 am6:45 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 8mph ESE
Humidity: 85%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 0
MonTueWed
72/63°F
70/61°F
66/61°F

Published 4 months ago

By Serbian Times

VAŽAN OBIČAJ SRPSKOG NARODA: Izašao dokumentarni film o svinjokolju i njegovom značaju za seoski život! (VIDEO)

Pogledajte počudni dokumentarni film koji prikazuje seosku zajednicu tokom svinjokolja, običaja koji izumire.

Etnolog Aleksandar Repedžić i vizuelna umetnica Alnđela Đermanović napravili su Počudište! U Počudištu, kroz seriju kratkih dokumentarnih filmova, njih dvoje nas vode kroz mitove, mistične rituale i običaje naroda Balkana.

U Počudištu susrešćete se sa misterijama, bićima koja egzistiraju u ljudskoj imaginaciji vekovima, tajanstvenim gradovima, fenomenima magije, urbanim i ruralnim legendama, paranormalnim pojavama, zagrobnim životom i obredima ali i životom marginalizovanih grupa.

Upoznaćete se sa bogatom narodnom i duhovnom kulturom bez senzacionalizma gde su različiti fenomeni prikazani kakvi zaista jesu.

Svinjokolj u Kovilju, počudni dokumentarni fim, je prikaz seoske zadruge, gde zajednica odnosno komšije pomažu jedni drugima u pripremi zimnice. Film prati klanje, šurenje i obradu mesa u Vojvodini, pripremu tradicionalnog specijaliteta “džigernjače” i kobasica, kao i hranu koja se tradicionalno služi tokom ovog običaja.

Prikazani su mladi ljudi koji su nastavili tradiciju klanja svinja ali i starije generacije meštana koji su sada samo posmatrači događaja. Poetski završetak filma dočarava autentičnu atmosferu jednog običaja koji izumire.

POVEZANE TEME:

SREĆKU JE SUĐEN ŽIVOT: Prase bilo na putu za klanicu, ispalo iz kamiona, a sada živi kao kralj! (FOTO)

RABADŽIJE SA ZLATARA POTKOVALE CVETKA: Obrnuli vola od jedne tone kao da je ovčica! (FOTO)

ZABORAVLJENI LEKAR: Dobrivoje Ger Popović neumorno lečio i podučavao pacijente, njegove knjige danas su neprocenjivo bogatstvo! (FOTO)

Izvor: National Geographic
Foto: Printscreen YouTube / Počudište

YOU MAY LIKE