Chicago
66°
Cloudy
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 8mph ENE
Humidity: 85%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 0
FriSatSun
70/59°F
77/63°F
77/63°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

VATRENA STIHIJA U GRČKOJ PRETI CRKVI SVETE PETKE: Vernici i vatrogasci iznose ikone! (FOTO)

Dramatična je situacija u naselju Aja Paraskevi (Sveta Petka, prim. aut.) u Grčkoj kod Atine. Požari koji već više od 24 sata divljaju na ovom području opasno su zapretili kućama i pravoslavnom manastiru Sveta Petka.

Naređena je hitna evakuacija svetinje, a građani i vatrogasci su pohitali da spasu ikone i sve što je vredno iz crkve, dok vatrogasci razvlače creva i sa krovova manastira pokušavaju da ugase vatru koja se opasno približava zidinama manastira.

Jak vetar koji duva od jutros na ovom području veoma otežava vatrogascima posao, a građani su odlučni da ne dopuste da svetinja izgori.

“Stvari su izmakle kontroli. Ima toliko frontova da ne možemo da ih spojimo. Snaga vetra je tako velika”, rekao je savetnik gradonačelnika.

Prema njegovim rečima, iza manastira je osam kuća i vatrogasci i dobrovoljci opštine se bore da ugase požar, ali se vatra ne može obuzdati.

Podsetimo, požari besne na više lokacija širom Grčke, a glavni frontovi gde se vatrogasci bore sa plamenom su, osim oko Atine, na Eviji, Samotraki, Makrakomiju i Rodopima na istoku zemlje. U požarima koji u Grčkoj besne od subote, poginulo je 20 ljudi, a izgorelo je više od 400.000 hektara zemlje.

PROČITAJTE VIŠE:

INDIJA USPELA GDE JE RUSIJA OMANULA: Svemirska letelica Čandrajan-3 uspešno sletela na Mesec! (VIDEO)

NAJMISTIČNIJA PLAŽA CRNE GORE: Muškarcima je ulaz zabranjen, a legenda o njoj živi već vekovima! (FOTO, VIDEO)

BLAGO SRPSKE PRIRODE: Na Zlatiboru se nalazi jedan od najvećih prirodnih kamenih mostova, a evo po čemu je poseban! (FOTO)

Izvor: Telegraf
Foto: Tanjug/AP

YOU MAY LIKE