Chicago
36°
Ведро
6:56 am4:21 pm CST
Осећај: 28°F
Ветар: 10mph SW
Влажност: 74%
Притисак: 29.94"Hg
УВ индекс: 0
ЧетПетСуб
50/39°F
43/39°F
45/37°F

Published 1 godina ranije

By admin

VATREN GOVOR SI ĐINPINGA: Ne odričemo se upotrebe sile zarad ujedinjenja sa Tajvanom!

Peking je posvećen mirnom ujedinjenju sa Tajvanom, ali ne obećava da će se odreći upotrebe sile, rekao je kineski predsednik Si Đinping, generalni sekretar Komunističke partije Kine, u nedelju na 20. Kongresu Komunističke partije Kine.

-Iskreno i svim silama insistiramo na perspektivi mirnog ujedinjenja, ali nikako nećemo obećati da ćemo se odreći upotrebe sile, i zadržavamo mogućnost da preduzmemo sve neophodne mere protiv mešanja spoljnih sila i izuzetno malog broja tajvanskih separatista, kao i njihove secesionističke aktivnosti – rekao je on.

Kineski lider je najavio i nameru da nastavi reforme vojske kako bi do stogodišnjice Narodnooslobodilačke armije Kine 2027. godine oružane snage NR Kine bile mogle da odgovore svakom izazovu.

Zvanični odnosi između centralne kineske vlade i ostrvske provincije su prekinuti 1949. godine nakon što su se snage Kuomintanga predvođene Čang Kaj Šekom, poražene u građanskom ratu sa Komunističkom partijom Kine, pregrupisale na Tajvanu.

U Pekingu danas počinje 20. kongres vladajuće Komunističke partije Kine, a očekuje se da će kineski predsednik Si Đinping biti treći put izabran na mesto generalnog sekretara partije sa petogodišnjim mandatom, što je pre toga uspelo samo Mao Cetungu.

Kongres će biti održanu Velikoj dvorani naroda u Pekingu i trajaće do 22. oktobra, preneo je Kineski međunarodni radio.

Na Kongresu će biti rezimirani poslovi u proteklih pet godina, kao i važna dostignuća i dragocena iskustva koja je Centralni komitet KP Kine na čelu sa Si Đinpingom postigao predvodeći partiju, državu i narod u održavanju i razvoju socijalizma sa kineskim karakteristikama u novoj eri, rekao je portparol kongresa Sun Jeli.

Biće napravljena i detaljna analiza o okolnostima u zemlji i u svetu, dodao je on.

Kongres kineske Komunističke partije održava se svake pete godine i okuplja oko 2.300 partijskih lidera, a uglavnom će biti održan iza zatvorenih vrata.

Si Đinping je istovremeno naglasio da takve akcije ni u kom slučaju neće biti usmerene protiv većine Tajvanaca.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Novosti
Foto: Printscreen YouTube / CBC News: The National

YOU MAY LIKE