Chicago, IL
27°
Snow Shower / Wind
6:34 am5:32 pm CST
Feels like: 12°F
Wind: 22mph N
Humidity: 81%
Pressure: 29.93"Hg
UV index: 0
1 am2 am3 am4 am5 am
27°F
27°F
27°F
27°F
27°F
SatSunMonTueWed
36°F / 32°F
55°F / 37°F
59°F / 50°F
64°F / 28°F
34°F / 25°F

Published 2 years ago

By admin

VARLJIVA LETA U DIJASPORI: Evo gde je danas čuvena Jagodinka Simonović. Nećete je prepoznati…

“Zvala se sasvim obično, Jagodinka Simonović. Mirisala je na sveže testo, slane perece i pekarski kvasac”, ovako je u legendarnoj sceni Slavko Štimac opisivao glumicu Draganu Varagić koja je, kada je snimljena kultna scena, imala 27 godina.

Osam godina nakon snimanja filma je otišla iz Jugoslavije, a onda se vratila u Srbiju gde radi kao vanredni profesor na Akademiji umetnosti u Beogradu.

Dragana je tokom devedesetih spakovala kofere i otputovala je u Kanadu, gde se bavila produkcijom.

Varagićeva je u jednom intervjuu rekla da nikad nije rekla da ne može da živi u Srbiji, već da je to bila porodična odluka i odgovornost prema njenim članovima.

– U Kanadi se sve planira. Za sve što hoćete da uradite postoji detaljno pisano obaveštenje, tako da možete samostalno da funkcionišete. Izuzetno se poštuje privatnost i ceni lojalnost. Postoji i svest o zajedničkom interesu. Kanada je zemlja koja obraća pažnju na probleme i rešava ih u hodu. Nije sve idealno, ipak, prisutna je stalna briga. Ako vam se nešto ne sviđa na bilo kojem nivou, ima mehanizama da to promenite. Nije sve uvek jednostavno, ali ima načina. Naša dijaspora je dosta naučila o tome. Ceni se dobra organizacija i sami ste odgovorni za aktivno rešavanje svojih problema. Penzioneri volontiraju u bolnicama, školama i prihvatilištima. Volela bih da se naši mladi ljudi sa dragocenim znanjem stečenim u svetu, vrate jednog dana. Zbog njih bi trebalo rešiti procedure priznavanja stranih diploma. Lično, ja sam ovde odustala od nostrifikacije magistrature sa Univerziteta Toronto. Kod nas ima i samovolje. Pravila možda postoje, ali ih niko ne poštuje. Nema samokritike, dok se kritičnost po pravilu doživljava kao napad na drugog, a ne povod za razmišljanje. Nema ni zajedničkog interesa – rekla je po povratku za beogradske medije i dodala:

PROFESORKA: Dragana Varagić je danas profesorka na Fakultetu dramskih umesosti Foto: RAS / Oliver Bunić

– Datum povratka nije datum, već osećaj da ste opet prihvaćeni. “Vratila” sam se kad sam shvatila da brava na ulaznim vratima moje zgrade ne mora uvek ispravno da radi, ali i šta treba da učinim da bi se vrata otvorila. Objasnio mi je neko od stanara. Sada sam deo ekipe, jer znam tajnu pokvarene brave. To znači da sam ponovo prihvaćena. Moji studenti su mi objasnili da kao distancu, a ne izraz poštovanja, doživljavaju što ih oslovljavam sa “vi”. Meni je bilo svejedno, ali njima nije. Zbunjivala ih je u početku i “moja” Kanada, kakve im to vežbe donosim. Onda sam za svaku počela da govorim ovo je vežba Bajčetića, ova Minje Dedića, ova Maričića. To im je davalo sigurnost da nisam baš toliko različita od drugih profesora. Sad im je i drago što ponekad ubacujem i kanadske delove programa – izjavila je tom prilikom.

Prošle godine je prokomentarisala scenu sa Slavkom Štimcem.

Ne zovu me i ne viču mi više na ulici Jagodinka (smeh). Na tu ulogu danas gledam s osmehom. Dobila sam priliku da biram i njen akcenat i pesme koje će pevušiti. Mlada pekarka mi je draga jer simpatična, nežna i komična – rekla je Varagićeva.

Izvor: Srbija Danas Foto: Printscreen Youtube, RAS / Oliver Bunić

YOU MAY LIKE