Connect with us

Balkan

VANDALIZOVAN SRPSKI HRAM U HRVATSKOJ: Ustaški simboli na velikoj svetinji u Petrinji! (FOTO)

Published

on

U noći između 2. i 3. maja nepoznati počinioci oskrnavili su Hram Svetog Spiridona Čudotvorca ispisivanjem ustaških simbola na čak tri mesta.

Na vratima, prozoru i zidu nedovršenog pravoslavnog petrinjskog Hrama Svetog Spiridona Čudotvorca, nepoznati počinioci su u noći između 2. i 3. maja ispisali ustaške simbole u vidu slova “U”. Javnost je o ovom govoru mržnje izvestio petrinjski paroh Saša Umićević koji je pozvao policiju da napravi uviđaj.

Umićević je napisao da je Hram Sv. Spiridona Čudotvorca u Petrinji po ko zna koji put bio meta vandalskog čina, prilikom kojeg je oskrnavljen grafitima s ustaškim simbolima.

-Ovaj slučaj koji ima neskrivenu i direktnu poruku upućenu pripadnicima srpske nacionalne zajednice prijavljen je nadležnoj policijskoj upravi u Petrinji, nakon čega su pripadnici ove organizacijske jedinice izvršili uviđaj i sačinili zapisnik o ovom nemilom događaju. Ostajemo u nadi da će akteri ovog anticivilizacijskog čina biti pronađeni i procesuirani, kako bi se jasno poručilo da ovakvi i slični činovi inspirisani mržnjom nisu ogledalo multietničkog društva u kojem živimo i nipošto ne bi smeli postati pravilo ponašanja, poručio je paroh Umićević.

O ovom slučaju se oglasio i bivši potpredsednik Vlade Boris Milošević koji je kazao da Saša Umićević vrata Hrama Svetog Spiridona Čudotvorca drži otvorenima svima te da veruje da će tako i ostati.

-Nema čoveka na Baniji, Srbina ili Hrvata, da mu Saša nije pomogao kad mu se obratio. I pre potresa, a pogotovo posle, napisao je Milošević.

Izgradnja pravoslavne crkve u Petrinji počela je 2018. godine, a prva liturgija u ovom hramu služena je krajem 2021. godine. Prvi Hram Svetog Spiridona izgrađen je 1785. godine u strogom centru grada, ali ustaše su ga srušili 1941. godine.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Novosti
Foto: Printscreen Facebook / Sasa Umicevic

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement