Chicago
70°
Partly Cloudy
5:18 am8:17 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 4mph NE
Humidity: 54%
Pressure: 30"Hg
UV index: 3
WedThuFri
81/64°F
81/63°F
77/61°F

Published 4 weeks ago

By Serbian Times

VALJEVO PAMTI HEROJA: Obeležena godišnjica smrti pilota Milenka Pavlovića koji je odleteo u smrt i večnost! (FOTO)

U Valjevu su obeležene 24 godine od herojske pogibije potpukovnika Milenka Pavlovića, komandanta 204. Lovačko-avijacijskog puka Ratnog vazduhoplovstva (RV) Vojske Jugoslavije tokom NATO agresije 1999. godine.

Pre pomena održan je minut ćutanja za nastradalu decu i školskog čuvara OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, a parastos pilotu Pavloviću služio je episkop valjevski Isihije i sveštenici eparhije valjevske SPC.

Na spomenik podignut u njegovu čast u blizini vojne fabrike “Krušik”, vence i cveće položili su članovi porodice, predstavnici Vojske Srbije, MUP-a, Grada Valjeva, Opštine Osečina i boračkih udruženja, a nešto posle 12 časova, tradicionalno u čast poginulog heroja, nebo nad Valjevom je nadleteo MIG 29 u čijem kokpitu je bio major Danijel Batočanin.

Milenko je rođen u porodici Milorada i Radmile Pavlović, u selu Gornjem Crniljevu 5. oktobra 1959. godine. Nakon osnovne u svom rodnom selu i Osečini, srednju vojnu školu je završio u Mostaru, nakon čega se odlučio za poziv vojnog pilota.

Pavlovića je bombardovanje SRJ zateklo na dužnosti komandanta 204. Lovačko-avijacijskog puka RV, čije je sedište bilo izmešteno u Staru Pazovu. Na poslednji ratni zadatak uputio se 4. maja 1999. godine, kada je oko podneva primećena veća grupa NATO aviona koja je dejstvovala u pravcu Valjeva. Komandu da poleti dobio je jedan od mlađih oficira, ali je Milenko telefonskom vezom naredio da se pozvani pilot zadrži i umesto njega je on poleteo ka Valjevu sa svojim MIG-om 29.

Na nebu iznad Valjeva upustio se u neravnopravnu bitku protiv 16 NATO aviona, uspeo da ih zbuni i čak natera u bekstvo smelim nastupanjem ali je ubrzo bio pogođen sa tri rakete, ispaljene od strane holandskih pilota sa aviona F-16 “fajting falkon” koji su bili zapadno od Tuzle. Ostaci njegovog aviona pali su u selo Petnica kod Valjeva. Sahranjen je 6. maja 1999. na Bežanijskom groblju.

Pavlovićev let u smrt bio je poslednji let aviona VJ do kraja NATO agresije. Posthumno je odlikovan Ordenom za hrabrost i Zlatnom letačkom značkom.

PROČITAJTE VIŠE:

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Zlo seme i gorki plodovi

INTERVJU, DANICA CRNOGORČEVIĆ: Ponosim se time što me je vaspitao mitropolit Amfilohije! Evo kako je nastala pesma “Veseli se srpski rode” (VIDEO)

“SRBIJA JE BOLJA ZA ŽIVOT OD AMERIKE!” Branka i Milan su rođeni u Čikagu ali su nedavno ostavili sve i došli da žive u Beograd! (VIDEO)

Izvor: Telegraf
Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
NEPONOVLJIVI VLADIKA NIKOLAJ: Svetac koji je zadivio Evropu i izazvao duhovno buđenje Srba!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
BOŽIJE ČUDO U MISURIJU: Otkopali grob časne sestre i ugledali neverovatan prizor! (VIDEO)
"IZGUBLJENA ZEMLJA" POKORILA KAN: Srpski film sniman u Ribnikaru nagrađen ovacijama i aplauzom publike! (VIDEO)
PRIJATELJI PORODICE UBIJENE DEVOJČICE IZ FRANCUSKE: "Hteli su da im deca odrastaju u sigurnoj okolini.."