Connect with us

Srbija

UŽIČKI ŠAMPION IZ DVE NESREĆE IZAŠAO KAO POBEDNIK: “Ovo kao da mi je šesti život, odustajanje nikad nije opcija”

Published

on

Volja užičkog paraolimpijca tvrđa je od kugle i koplja sa kojima je nizao uspehe. Sve medalje skovane su inatom i nadljudskim naporima, da dokaže životu da nema nepremostivih prepreka

Miloš Zarić iz Užica redovno polaže životne ispite i to sa maksimalnom ocenom, uprkos tome što je pre 12 godina doživeo saobraćajnu nesreću posle koje je, zbog teške povrede kičme, ostao invalid. Ove godine zaspao je u porodičoj kući koja je izgorela do temelja, a on je, iako nepokretan, uspeo je da razvali vrata i na kolicima se spasi vatrene stihije i tako postane jedan od hiljadu koji su preživeli takvu situaciju.

Za razliku od mnogih koji bi posle svega klonuli duhom, Miloš je postao – pobednik, svetski i evropski šampion.

Odustajanje nikad nije opcija. Šta mi se sve dešavalo, ovo kao da mi je šesti život. Sam Bog me ipak čuva, jer želim da živim, da se borim i treniram još jače i intenzivnije

“Odustajanje nikad nije opcija. Šta mi se sve dešavalo, ovo kao da mi je šesti život. Sam Bog me ipak čuva, jer želim da živim, da se borim i treniram još jače i intenzivnije”, priča Miloš dok su mu na rukama još uvek zavoji zbog povreda koje je zadobio u požaru.

Njegova volja tvrđa je od kugle i koplja sa kojima je nizao uspehe. Sve medalje skovane su inatom i nadljudskim naporima, da dokaže životu da nema nepremostivih prepreka.

Kada je pre deset godina odlučio da trenira atletiku nije bilo lako, kaže, ali očekivano, nije odustajao.

“Meni je bilo mnogo teže nego drugima, drugačiji su bili uslovi. Kada sam počeo pre deset godina, bio sam jedini u zapadnoj Srbiji koji je trenirao atletiku. Otišao sam u Beograd kod druga Draženka Mitrovića i on mi je dao jedno koplje, jedan disk i jednu kuglu. Tako sam počeo, i tako sam trenirao godinama. Bukvalno sam skupljao ljude na ulici ko će da mi pomogne, da mi dodaje koplje, disk, kuglu. Ali, to se sve prevaziđe kada želite da ostvarite neki cilj”, priča užički šampion.

Naši studenti nastavljaju da nižu uspehe na Evropskom prvenstvu u paraatletici.Milos Zaric osvojio je zlatnu medalju u bacanju koplja.Čestitamo!

Geplaatst door Visoka sportska i zdravstvena škola op Vrijdag 24 augustus 2018

Miloš je naš prvi paraolimpijac koji je bio učesnik i na Letnjim i na Zimskim olimpijskim igrama. U Pjongčangu se takmičio u nordijskom skijanju na 800 metara.

“Bio sam svestan da me čeka nešto novo i veoma teško, ali desetogodišnje iskustvo i volja koja me nosi kroz život, govorili su mi da i u ovom sportu mogu da se nadmećem. Ne postoji fizički zahtevniji sport od nordijskog skijanja. Taktika je zanemarljiva, sve je u snazi tela. Ali za svaki uspeh u sportu morate biti disciplinovani i poštovati pravila. Kada uđete u sportsku mašinu, nema nazad. Svaki put se vraćaš”, kaže Miloš.

Ovaj Užičanin nakon što je postao invalid u sportu je pronašao svoj spas i nadu za bolje sutra. Oženio se i živi kao sav običan svet.

Bukvalno sam skupljao ljude na ulici ko će da mi pomogne, da mi dodaje koplje, disk, kuglu. Ali, to se sve prevaziđe kada želite da ostvarite neki cilj. Za svaki uspeh u sportu morate biti disciplinovani i poštovati pravila. Kada uđete u sportsku mašinu, nema nazad. Svaki put se vraćaš

Ujutru ustanem u osam sati, sednem na kolica i ne stajem do ponoći kad legnem. Treniram, puno putujem i trudim se da ljudima koji imaju problem kao ja pokažem da je sve moguće i da život ne prestaje ako ostanete uskraćeni za bilo šta”, izjavio je uspešni sportista.

Miloš je oformio i Atletski klub „Pora“, koji je jedan od najtrofejnijih u zapadnoj Srbiji i poznat je po tome što uspeva da motiviše osobe sa invaliditetom da se uključe u sport.

Ovde možete pročitati neke od već objavljenih priča na našem portalu:

PRIČA O LJUBAVI U TRI SKOKA(VIDEO): Srpski olimpijac u Čikagu trenirao američku šampionku, zajedno su oborili rekord, a onda su proradile emocije…

ODLUČUJUĆA BITKA ZA “SRPSKU KUĆU”: Srpska zajednica u Čikagu staje u jedan front za spas zadužbine, čeka se vladika Longin…

STOLAR MILE PROGLAŠEN ZA HUMANISTU GODINE: Odrekao se puta u Njujork u korist bolesne dece

IZVOR: Rina FOTO: Privatna arhiva

Advertisement