Chicago, IL
61°
Partly Cloudy
6:08 am7:31 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 8mph ENE
Humidity: 45%
Pressure: 30"Hg
UV index: 4
12 pm1 pm2 pm3 pm4 pm
63°F
64°F
63°F
63°F
63°F
TueWedThuFriSat
70°F / 63°F
68°F / 50°F
59°F / 46°F
55°F / 43°F
52°F / 41°F

Published 1 year ago

By admin

UZBUNA NA SEVERU KOSOVA: Sirene, detonacije, policija sa dugim cevima upala u Opštinu Zubin potok

U Zubinom Potoku su se u utorak čule sirene za uzbunu. RTS je objavio da se u centru okupilo nekoliko stotina Srba koji su protestovali zbog namere članova opštinske izborne komisije da u pratnji policije sa dugim cevima uđu u zgradu Opštine. Sirene su se čule i u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković pozvao je Srbe da ostanu mirni i istakao da je premijer Kosova Aljbin Kurti na sever Kosova poslao policiju sa dugim cevima “kako bi nasilno pokušao da pripremi teren za održavanje svojih nelegalnih izbora”.

Nešto posle 13 časova došlo je do incidenta u Zubinom Potoku, kada su predstavnici opštinskih izbornih komisija pokušali da uđu u prostorije opštinske izborne komisije, a u čemu ih je sprečila grupa građana, potvrdio je za KoSSev predsednik GI za Zubin Potok i doskorašnji odbornik u ovoj opštini, Milija Biševac.

Novi članovi opštinske izborne komisije za četiri opštine na Severu, kako su i najavili dan ranije, pokušali su danas da dođu u prostorije ovih ustanova na Severu. Na osnovu još nepotvrđenih informacija sa terena, oni su prvo došli u opštinu Zubin Potok i to u pratnji policije. Ubrzo po njihovom dolasku začule su se sirene u ovoj opštini, posle čega se ispred prostorija OIK-a okupila i veća grupa građana.

Biševac je za Kossev rekao da građani nisu dozvolili zauzimanje prostorija, kada je intervenisala i policija.

Prema njegovim rečima, policija je navodno koristila i šok bombe, što su mu, dodaje, potvrdili okupljeni građani. On je kazao da su se sirene za uzbunu utišale onda kada su predstavnici izborne komisije i policija, napustili zgradu opštine.

Upad u prostorije u Severnoj Mitrovici

Posle sirena, u Kosovskoj Mitrovici su se čule i detonacije, javlja dopisnik RTS-a. Vrata sedišta opštinske izborne komisije su pod katancem, polomljena su stakla na nekim od prozora a u blizini mesta kancelarija komisije je nekoliko stotina Srba. Sirene su prestale, i trenutno je mirno.

Sirene su se oglasile kada se pojavila policija u nekoliko džipova i članovi izborne komisije. Nakon okupljanja Srba oni su napustili Severnu Mitrovicu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je na Tviteru objavio fotografije vandalizovanih prostorija opštinske izborne komisije u Mitrovici, navodeći da se nastavlja Kurtijev teror nad Srbima.

Sirene su se danas oglasile i u Leposaviću, posle čega su se građani oklupili ispred zgrade opštine u kojoj je i kancelarija opštinske izborne komisije. Za sada je mirno, javlja dopisnik RTS-a. U ovom mestu se nije pojavljivala policija ni članovi izborne komisije poslati iz Prištine.

Petković: Kurti poslao policiju s dugim cevima

Petković je ranije saopštio je da današnja akcija predstavlja „najbrutalniju demonstraciju sile i izazivanje novih tenzija i provokacija od strane Prištine“, koju optužuje da nasiljem i jednostranim merama pokušava da sprovede „svoje nelegalne, protivpravne i jednostrane mere i izazove novu destabilizaciju prilika na terenu“.

On je dodao da je kosovski premijer Aljbin Kurti režirao i tempirao da se ovo desi dok se u Tirani održava samit EU- Zapadni Balkan.

„Ovako izgleda takozvana demokratija i vladavina prava Aljbina Kurtija – dok zabranjuje Srbima da učestvuju na izborima i referendumu, istovremeno dugim cevima, puškama i nasiljem pokušava da spovede svoje izbore na severu pokrajine“, naveo je Petković.

Dodao je da je namera Kurtija da nasiljem i oružjem „preotme četiri srpske opštine na severu“ i u njima na nelegalnim i nelegitimnim izborima instalira albanske predstavnike.

„Pozivamo Srbe da ostanu mirni i ne nasedaju na provokacije čiji je jedini cilj izazivanje sukoba i krize na severu Kosova i Metohije, jer sve što naš narod želi jeste poštovanje prava i sporazuma, prava na ostanak i opstanak na svojim vekovnim ognjištima“, zaključio je Petković.

Izvor: RTS, N1 Foto: Tanjug

YOU MAY LIKE