Connect with us

Srbija

UZBUDLJIV PUT DO CVIJIĆEVOG VRHA: Staze zdravlja, istorija i kultura na usponu do najviše tačke Rudnika! (FOTO)

Published

on

Planinarske i pešačke ture koje iz varošice Rudnik vode do vrha planine sveže su markirane i obeležene, što će planinarima, posetiocima i sve većem broju turista koji pohode Rudnik omogućiti lakše snalaženje i bolju orijentaciju u prirodi.

Rudnik je još jednog veka proglašen za vazdušnu banju, prvu tog tipa u Srbiji i odlikuju ga mnogobrojne pešačke “staze zdravlja”.

Od podnožja, iz centra varošice koji je na oko 600 metara nadmorske visine, do najviših vrhova Rudnika, Mali, Srednji i Veliki Šturac (Cvijićev vrh, 1132 mnv) moguće je doći na više načina.

Sada su sve te staze dobro obeležene markacijama koje koriste planinari, na betonskim stubovima i stablima drveća.

Кao planina, Rudnik je pogodan za šetnje izletnika, planinara početnika a i onih spremnijih, a jedan od najlepših pešačkih pravaca do samih vrhova vodi preko arheološkog lokaliteta Prljuša, koji je odlukom Vlade Srbije iz 2017. godine, proglašen za teritoriju od posebnog istorijskog i kulturnog značaja i pod zaštitom je države.

Upravo do tog mesta odnedavno je omogućen dolazak uz bolju signalizaciju i table koje je postavio Arheološki institut iz Beograda.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: Pogled sa Rudnika ka Beljanici / Wikimedia Creative Commons

Advertisement