Chicago, IL
57°
Partly Cloudy
6:28 am5:37 pm CST
Feels like: 54°F
Wind: 13mph S
Humidity: 85%
Pressure: 29.42"Hg
UV index: 0
5 am6 am7 am8 am9 am
55°F
55°F
54°F
55°F
57°F
WedThuFriSatSun
34°F / 21°F
46°F / 32°F
52°F / 37°F
61°F / 46°F
64°F / 52°F

Published 1 year ago

By admin

UZ GARANCIJE TURSKE I UN: Rusija se vratila u sporazum o izvozu žita!

Rusija je u sredu saopštila da nastavlja svoje učešće u sporazumu koji olakšava isporuku ukrajinskog žita kroz Crno more.

“Ruska Federacija smatra da su garancije koje je dobila u ovom trenutku dovoljne i nastavlja sa primenom sporazuma”, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Rusija je suspendovala svoje učešće u subotu pošto je navela da je Ukrajina koristila bespilotne letelice za napad na rusku Crnomorsku flotu.

Ujedinjene nacije i Turska su posredovale u sporazumu sa Rusijom i Ukrajinom o obnavljanju ukrajinskih isporuka žitarica i omogućavanju ruskih pošiljki đubriva u julu usred globalne krize sa hranom.

Ruska suspenzija dovela je do prekida isporuka poslednjih dana, dok su druge strane u šemi radile na tome da neke pošiljke izvuku iz ukrajinskih luka i da izvrše neke od inspekcija u Istanbulu koje su predviđene sporazumom.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je u svom noćnom obraćanju u utorak da je koridoru za žitarice “potrebna pouzdana i dugoročna zaštita”.

“Rusija treba jasno da zna da će dobiti oštar odgovor od sveta na sve korake koji ometaju naš izvoz hrane”, rekao je Zelenski.

“Ovo je bukvalno pitanje života za desetine miliona ljudi”, dodao je.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto: Pexels

YOU MAY LIKE