Connect with us

Istorija

USTAŠKI ZLOČIN O KOJEM SE MALO ZNA: Kako je Fra Majstorović sa 12 ustaša organizovao pokolj u srpskoj školi!

Published

on

Staradnje srpskih đaka u Šargovcu od strane ustaša jedna je od užasavajućih priča koje su aktuelizovane filmom “Dara iz Jasenovca”.

U današnjoj Osnovnoj školi “Đura Jakšić” u naselju Šargovac, ustaše zaklale 52 srpska učenika. Učiteljica, Dobrila Martinović, posle rata je dala dragocenu izjavu Lazaru Lukajiću, koji je napisao i knjigu.

“U učionicu je iznenada za vrijeme časa ušao fratar Miroslav Filipović sa 12 svojih ustaša, oponašajući Isusa Hrista i 12 njegovih apostola. Njega sam odranije dobro poznavala.

Poznavala su ga i djeca, jer je fratar često prolazio kroz Drakulić, Šargovac i Motike. Bio je obučen u novu ustašku uniformu. Ustaše su stale pored katedre i školske table, okrenuti prema klupama i djeci… Zatim je fra Filipović zamolio učiteljicu da izvede iz klupe jedno srpsko djete. Učiteljica, ne sluteći šta će biti, izvela je ljepuškast i urednu devojčicu Radojku Glamočanin, ćerku uglednog domaćina Đure Glamočanina, koji je tada bio u zarobljeništvu u Njamačkoj i na taj način preživio rat. Fratar je nežno prihvatio djete, podigao ga na katedru i onda počeo polako, natenane, da ga kolje pred ostalom djecom, učiteljicom i ustašama.

📣📣📣“Moja majka je živela u Hrvatskoj kada su pokupili nju i sve članove njene familije i odveli u logor. Svi muškarci iz njene porodice su stradali" #MomčiloBajagić #Bajaga❗❗❗

Posted by Serbian Times on Friday, February 19, 2021

U učionici je nastala vriska i panika. Užasnuta djeca su vrištala i skakala. A Filipović se smireno i jezuitski dostojanstveno obratio svojim ustašama: ‘Ustaše, ovo ja u ime Boga pokrštavam ove izrode, a vi slijedite moj put. Ja prvi primam sav grijeh na moju dušu, a vas ću ispovjedim i razrješiti svih greha.’ Onda je fra Filipović naredio učiteljici da svu srpsku djecu izvede u dvorište.

Potom je otišao u drugu učionicu, pa je i učiteljici Mari Tunjić naredio da izvede svu srpsku djecu. U dvorištu je, na utabanom snijegu, ukrug postavio ustaše, pa naredio djeci da trče pored njih. Кako koje djete naleti, ustaša ga prikolje i izmrcvari. I sve tako dok sva djeca nisu poklana.

Svu našu ćutnju oni vešto koriste, što i nije čudno… izgleda, žele da speru ljagu krvave istorije koja im izgleda iz jama neda mira.“

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Srpska Istorija
Foto: Wikimedia Creative Commons

Advertisement