Chicago, IL
52°
Fair
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 48°F
Wind: 7mph N
Humidity: 47%
Pressure: 29.71"Hg
UV index: 3
3 pm4 pm5 pm6 pm7 pm
50°F
50°F
48°F
45°F
45°F
FriSatSunMonTue
45°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
61°F / 52°F
64°F / 48°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

USTALA JE I INDIJANA! Roditelji digli tužbu protiv škole zbog nošenja maski, pozivaju se Srbi da se priključe!

Presuda sudije Rejlen Grišou da se privremeno obustave izvršne naredbe guvernera Ilinoisa Dž.B. Prickera o obaveznom nošenju maski i karantinima za škole, pokrenula je pravu lavinu u Americi. U mnogim državama roditelji su ovu odluku iskoristili da izvrše pritisak na lokalne škole da ukinu mere obaveznog nošenja maski, o čemu je Serbian Times već pisao.

Upravo se to ovih dana dešava i u severnozapadnoj Indijani, o čemu nas je obavestila čitateljka Serbian Timesa Zorica Ristić-Tomić.

-Grupa roditelja, u kojoj sam i ja, tužila je Lake Central školsku korporaciju, koja obuhvata 3 gradića (Dyer, St John i Schererville) još u novembru prošle godine, jer je svaki pokušaj da ih argumentima ubedimo da maske ne pomažu i da to što rade nije ustavno nije dao rezultat. U isto vreme, neke škole oko nas ne zahtevaju maske za pohađanje nastave što još više budi sumnju u namere školskih organa koji nas ubeđuju da se to od njih zahteva sa “višeg nivoa”. Presuda sudije u Ilinoisu nam je dala povoda da pojačamo pritisak da se ukinu ove besmislene mere, kaže naša sagovornica.

ORGANIZOVALI I DEMONSTRACIJE: Roditelji u Indijani odlučni da se izbore za svoju decu

Ona dodaje da je prošla školska godina bila teška i neizvesna za decu i roditelje zbog načina na koji se nastava pohađala, držanja socijalne distance, nošenja maski, praćenja kontakata, karantina…

-Naša deca prolaze kroz nešto što u novijoj istoriji nije zabeleženo. Nikad ranije nisu u karantin morale da idu potpuno zdrave osobe. Sve je to ostavilo traga na dečiji emotivni i društveni razvoj. Sada je dve godine od kako je Covid-19 pandemija počela i svi su se vratili normalnom zivotu. Ulice, restorani i javna mesta su puna ljudi, kao i stadioni, gde se ne zahteva nošenje maski. Život se svuda vratio u normalu osim u školama! Guverner Indijane je ostavio školama da odluče da li će ukinuti obavezno nošenje maski. Za razliku od nekoliko školskih distrikta kojima smo okruženi, Lake Central School Corp (LCSC) i dalje zahteva nošenje maski. Kontaktirali smo upravu škole, gospodina po imenu Larry Veracco i predočili mu činjenice – da pomenute škole u okruženju nemaju povećan broj obolelih od Covid-19. Naprotiv, distrikti sa približno istim brojem đaka imaju manji broj slučajeva obolele dece (pogledaj tabele ispod). Međutim, on nas je ubeđivao da te škole “ne znaju šta rade” i da će biti kažnjene, što se ispostavilo kao laž, ističe Zorica Ristić-Tomić

U julu prošle godine LCSC je poslao roditeljima upitnik i čak 71% se izjasnilo protiv nošenja maski, međutim Školski odbor je 6.avgusta izglasao obavezu nošenja maski.

-Niko od njih nije u međuvremenu predočio naučne dokaze kojim bi potkrepio efikasnost maski. Roditelji su slali hiljade email-a ali nisu nailazili na razumevanje. Nakon toga grupa nas, zabrinutih roditelja, odlučila je legalnim putem da se izbori za svoja prava i tužila LCSC distrikt, u čemu nas je podržalo mnogo ljudi. Eric D Neff, advokat iz Crown Point-a, jedini je koji se usudio da prihvati naš slučaj. Želim da naglasim za one koji možda ne znaju – Mi kao roditelji, imamo LEGITIMNO PRAVO da izaberemo šta je najbolje za naše dete. Ukoliko neki roditelji smatraju da njihovo dete treba da nosi masku ima pravo da je nosi, to je njihov izbor, naglašava Zorica.

Ona je u međuvremenu odlučila da ispiše svoju decu (ćerke stare 7,13 i 16 godina) iz škola koje su pohađale i upiše ih u katoličke, privatne škole, u kojima maske nisu obavezne, ali ne odustaje od borbe, jer smatra da je to njena dužnost, “zbog svoje i druge dece”.

-Naučno je dokazano da je mnogo veća šteta od nošenja maski nego što je rizik da deca obole od Covid-19″. Obolela deca u najvećem broju prolaze sa blažim simptomima, vrlo su retko prenosioci. S druge strane, maske imaju negativan uticaj na razvijanje govora kod dece u uzrastu do 7 godina. Otežano disanje, slabo prepoznavanje likova i nemogućnost normalne komunikacije su samo neke od nuspojava, kaže Zorica Ristić-Tomić, koja apeluje na sve zainteresovane roditelje koji smatraju da nošenje maski ugrožava fizičko ili emotivno zdravlje njihove dece da joj se priključe.

-Pozivam ovom prilikom brojne pripadnike naše, srpske zajednice, koji žive u mestima Dyer, St John i Schererville da nam se priključe. Znam samo dvojicu Srba koji su aktivni, dolaze na proteste, school board sastanke…A ima dosta srpske dece koja pohađaju taj školski distrikt. Ukoliko žele da se priključe tužbi – besplatno je. Ukoliko neko želi da donira novac za plaćanje advokata, sve je transparentno, to može da uradi preko GoFundMe platforme OVDE.

Zorica na kraju razgovora ističe da je ovo borba za slobodu i odnovna ljudska prava, koja su u ovom slučaju uskraćena deci…

Svi smo došli u Ameriku zbog slobode, a ako je nema ovde, teško da će je biti bilo gde u svetu. Mislim da je ovo prava prilika da se svi zauzmemo i učestvujemo u odlukama koje se tiču sredine u kojoj živimo i onoga najvažnijeg što imamo – naše dece.

Svi zainteresovani roditelji u gradićima Dyer, St John i Schererville mogu kontaktirati Zoricu preko GoFundMe linka ili e-maila: ldubish@yahoo.com. Rok za slanje informacija za one koji žele da se priključe tužbi je 15 februar.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE