Chicago
37°
Rain Shower
6:48 am7:05 pm CDT
Feels like: 27°F
Wind: 16mph N
Humidity: 98%
Pressure: 29.94"Hg
UV index: 0
FriSatSun
41/36°F
39/30°F
46/34°F

Published 2 years ago

By admin

USPEŠAN U SPORTU I NAUCI: Mlatematičar iz Aranđelovca osvojio srebro i bronzu na međunarodnom takmičenju!

Srednjoškolska matematička ekipa Srbije je ekipni prvak Balkana za 2020. godinu u konkurenciji 11 zvaničnih i sedam gostujućih ekipa.

Pojedinačni rezultati učenika su dve zlatne medalje koje su osvojili Dobrica Jovanović (Matematička gimnazija Beograd) i Igor Engi (Matematička gimnazija Beograd), tri srebrne – Aranđelovčanin Uroš Colović (Matematička gimnazija Beograd), Mateja Vukelić (Matematička gimnazija Beograd) i Miloš Milićev (Matematička gimnazija Beograd) i jedna bronzana medalja koja je pripala Jovanu Arizanoviću (Gimnazija Svetozar Marković Niš). Ovaj uspeh je ostvaren na 37. Balkanskoj matematičkoj olimpijadi koja je održana onlajn od 30. oktobra do 05. novembra 2020. u organizaciji Rumunske matematičke asocijacije.

Uroš Colović je rođen 25. marta 2002. godine u Aranđelovcu. Osnovnu školu završio je u rodnom gradu, a danas je učenik četvrtog razreda Matematičke gimnazije u Beogradu. Matematikom je počeo ozbiljnije da se bavi u sedmom razredu osnovne škole kada je na Republičkom takmičenju osvojio prvo mesto. Tokom osnovnog školovanja, pored nebrojenih uspeha u predmetu kraljice prirodnih nauka, izborio i veliki broj nagrada iz oblasti fizike, šaha i košarke na državnom, okružnom i lokalnom nivou.

Tokom srednje škole, nastavio je da niže uspehe. Da se osvrnemo samo na neke. Prošle godine na 31. Letnjoj konferenciji matematičkog Turnira gradova 2019. na kojoj je učestvovalo 79 srednjoškolaca iz celog sveta, sa još dva druga iz Beograda, doneo je pobedu Srbiji. U septembru ove godine na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u organizaciji Sankt Peterburga, bio je deo šestočlanog matematičkog tima koji je Srbiji doneo pet medalja, osvojivši bronzanu medalju.

Uroš vežba zadatke četiri do pet sati dnevno. Planira da školovanje nastavi u Engleskoj na Univerzitetu Кembridž.

Izvor: Politika
Foto: Matematička Gimnazija u Beogradu

YOU MAY LIKE

DŽEJ LO DOLAZI U BEOGRAD! Pevačica doleće privatnim avionom na proslavu srpskog milionera, dobiće 200.000 evra za dva sata!
MLADI NIŠLIJA POGINUO U AMERICI: Izgubio život u udesu, prijatelji prikupljaju novac da vrate telo u Srbiju! (FOTO)
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
“SAMO SKINI TO, MOLIM TE”: Milioner putnici u avionu ponudio 100.000$, pod jednim uslovom!
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SVI SE PLAŠE SRPSKE "DANCING LADY": Misteriozna Beograđanka koja igra u narodnoj nošnji postala svetski fenomen!(VIDEO)