Connect with us

Srbija

USPEŠAN U SPORTU I NAUCI: Mlatematičar iz Aranđelovca osvojio srebro i bronzu na međunarodnom takmičenju!

Published

on

Srednjoškolska matematička ekipa Srbije je ekipni prvak Balkana za 2020. godinu u konkurenciji 11 zvaničnih i sedam gostujućih ekipa.

Pojedinačni rezultati učenika su dve zlatne medalje koje su osvojili Dobrica Jovanović (Matematička gimnazija Beograd) i Igor Engi (Matematička gimnazija Beograd), tri srebrne – Aranđelovčanin Uroš Colović (Matematička gimnazija Beograd), Mateja Vukelić (Matematička gimnazija Beograd) i Miloš Milićev (Matematička gimnazija Beograd) i jedna bronzana medalja koja je pripala Jovanu Arizanoviću (Gimnazija Svetozar Marković Niš). Ovaj uspeh je ostvaren na 37. Balkanskoj matematičkoj olimpijadi koja je održana onlajn od 30. oktobra do 05. novembra 2020. u organizaciji Rumunske matematičke asocijacije.

Uroš Colović je rođen 25. marta 2002. godine u Aranđelovcu. Osnovnu školu završio je u rodnom gradu, a danas je učenik četvrtog razreda Matematičke gimnazije u Beogradu. Matematikom je počeo ozbiljnije da se bavi u sedmom razredu osnovne škole kada je na Republičkom takmičenju osvojio prvo mesto. Tokom osnovnog školovanja, pored nebrojenih uspeha u predmetu kraljice prirodnih nauka, izborio i veliki broj nagrada iz oblasti fizike, šaha i košarke na državnom, okružnom i lokalnom nivou.

Tokom srednje škole, nastavio je da niže uspehe. Da se osvrnemo samo na neke. Prošle godine na 31. Letnjoj konferenciji matematičkog Turnira gradova 2019. na kojoj je učestvovalo 79 srednjoškolaca iz celog sveta, sa još dva druga iz Beograda, doneo je pobedu Srbiji. U septembru ove godine na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u organizaciji Sankt Peterburga, bio je deo šestočlanog matematičkog tima koji je Srbiji doneo pet medalja, osvojivši bronzanu medalju.

Uroš vežba zadatke četiri do pet sati dnevno. Planira da školovanje nastavi u Engleskoj na Univerzitetu Кembridž.

Izvor: Politika
Foto: Matematička Gimnazija u Beogradu

Advertisement