Chicago, IL
55°
Partly Cloudy
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 55°F
Wind: 8mph S
Humidity: 83%
Pressure: 29.94"Hg
UV index: 1
10 am11 am12 pm1 pm2 pm
61°F
63°F
64°F
64°F
66°F
TueWedThuFriSat
43°F / 37°F
45°F / 36°F
48°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

USPELI SMO JEDNOM, MOŽEMO OPET: Vuku je neophodna naša pomoć da nastavi lečenje!

Vuk Arapović, mališan iz Beograda za čiju je operaciju Srbija skupila sumu od 50.000 evra, uspešno je operisan u Sjedinjenim Država. Sada mu je još jednom neophodna naša pomoć kako bi uspeo da plati predstojeće terapije!

“Operacija je prošla u najboljem redu, Vuk se oporavlja. Sledi nam tronedeljni boravak ovde i fizikalni tretmani, koji su najvažniji. Operacija će imati smisla ako nastavimo u kontinuitetu sa fizikalnim tretmanima. Pred nama je dug put, ali borićemo se da Vuka osposobimo za život. Ova operacija nam je dala veliku nadu, on se sada puno lakše pokreće, ali prava borba tek sledi”, kaže majka malog Vuka, Tatjana Arapović.

Vuk je, podsetimo, rođen u 28. nedelji i odmah je pokazao kakav je borac, kada je kao životno ugrožena beba proveo dva i po meseca na Institutu za neonatologiju, gde su lekari pred sam izlazak utvrdili promenu tonusa mišića. Već sa nekoliko meseci života Vuk je krenuo na tretmane, fizikalne terapije i vežbe sa kojima nije stao do dan-danas.

Roditelji su tada još uvek sumnjali da je njihov mališan samo sitna, prevremeno rođena beba, sve dok pre drugog rođendana, lekari nisu potvrdili konačnu dijagnozu – spastični oblik cerebralne paralize, koji usporava Vukov motorni razvoj.

Krajem prošle godine mališanu je tim ruskih lekara u Ćupriji uradio intervenciju pod nazivom “fibrotomija po Ulzibatu”, koja je trebala da mu pruži olakšanje u vežbanju i puniji obim pokreta tokom vežbanja.

Posle brojnih napornih vežbi i tretmana u privatnom centru u Novom Sadu, kao i Specijalnoj bolnici za cerebralnu paralizu, na šestomesečnoj kontroli od intervencije Arapovićima je rečeno da se Vukov spazam, odnosno hipertonus, nije u potpunosti vratio i da će ga pratiti dalje kroz život.

Kako su mama i tata sami sebi, a ponajviše Vuku obećali da će se nastaviti da se bore, spas su potražili na drugom mestu i tada se pojavila nova nada! Doktor Park iz Sent Luisa u Misuriju procenio je da je mališan dobar kandidat za operaciju koju izvodi.

“Intervencija se zove selektivna dorzalna rizotomija, radi se na kičmi kako bi spazam popustio i istraživanja pokazuju da se posle ovakve vrste intervencije taj tonus ne vraća. Vuku bi ova intervencija pomogla tako što bi popustila spazam kompletne muskulature, što bi mu dalo veliku šansu da napreduje uz jak i intenzivan fizikalni tretman i radnu terapiju, najpre tri nedelje u Sent Luisu, a potom, po preporučenom programu, u našim centrima”, ispričala je ranije Vukova mama, Tatjana Arapović.

Kako bi ova operacija imala pravi učinak, neophodno je da Vuk nastavi sa adekvatnim vežbama, terapijom, rehabilitacijom i stimulacijama, što će porodici Arapović nastaviti da stvara finansijske troškove koje ne mogu da podnesu sami. Zato ne smemo da stanemo!

Srbija je već jednom pokazala da Vuk nije sam! To znači da može opet!

KAKO DA POMOGNEMO VUKU:

Upiši 1154 i pošalji SMS na 3030
Uplatom preko sajta GoFundMe na OVOM LINKU
Uplatom na dinarski račun: 160-6000001248328-41
Uplatom na devizni račun: 160-6000001248538-90
IBAN: RS35160600000124853890
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

POVEZANE TEME:

ZAJEDNO ZA POMOĆ MILENI: Ima samo 30 godina, a svaki dan po 5 sati provodi na dijalizi!

HEROJ IZ NOVOG PAZARA: Rizikovao život da bi spasio komšiju iz nabujale reke!

LUNA (9) PRELAZI 12 KM DO ŠKOLE: Jedini je đak u selu, pomaže u domaćinstvu, a želi da bude učiteljica!

Izvor: Serbian Times / Blic
Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE